Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Chystá se film o Evě Braunové, hrát by ji mohla Kate Winsletová

Kultura

  14:53
VÍDEŇ - Příběh Hitlerovy družky a manželky Evy Braunové se nejspíš dostane na plátna kin. Jeho zfilmování chystá německý producent Michael Simon de Normier. Podle jeho představ by hlavní roli měla ztvárnit britská herečka Kate Winsletová. Informovala o tom rakouská média.

Kate Winslet - nejlepší herečka roku foto: ČTK

De Normier si už zajistil práva na biografii nazvanou Eva Braunová: Můj život s Hitlerem, kterou napsala historička Heike Görtemakerová. Na konceptu scénáře se pracuje. Film by měli diváci vidět v roce 2013, tedy až rok po stém výročí narození Braunové. "Nechystáme přece žádnou poctu," uvedl de Normier.

Pro hlavní roli by rád získal Kate Winsletovou, s níž spolupracoval už na filmu Předčítač. V něm britská herečka ztvárnila ženu, která dřív byla dozorkyní v koncentračním táboře. Za svůj výkon si vysloužila Oscara. Podle producenta by pro úlohu Braunové byla ideální. "Jde o to vytvořit portrét ženy, která byla hnána svou ctižádostí, aby jen tak nezmizela z historie, a kvůli tomu šla do postele dokonce s Hitlerem," řekl de Normier.

Hitlerova družka Eva Braunová

Družka a manželka vůdce nacistického Německa Adolfa Hitlera Eva Braunová

Pro roli nacistického vůdce prý hledá někoho, "kdo je v první řadě muž". Na jedné straně by měl být šarmantní a atraktivní, ale na druhé straně nesmí být pochyb o tom, že je to masový vrah. "Christoph Waltz v Hanebných panchartech předvedl, jak se s takovou postavou nakládá," míní de Normier.

Rakousko-německý herec Christoph Waltz si zahrál okouzlujícího a krutého nacistu v Tarantinových Hanebných panchartech. Za svého plukovníka Landu také on dostal zlatou sošku Oscara. Zda se skutečně v roli Hitlera objeví, ale zatím není jisté.

Svatba den před smrtí
Braunová se s Hitlerem seznámila v Mnichově v roce 1929 jako sedmnáctiletá, když pracovala v ateliéru hlavního fotografa strany NSDAP. Hitlerovi bylo tehdy 40 let. Na veřejnosti se spolu nikdy jako pár neukázali. Hitler se s Braunovou oženil ve svém bunkru v Berlíně 29. dubna 1945. O den později spáchali sebevraždu.

Podle autorky biografie nebyla Braunová žádná "hloupá blondýna". I když politická rozhodnutí zpovzdálí nejspíš neovlivňovala, hrála důležitou roli.

Na vztahu s prvním mužem říše si prý založila "malé podnikání". Hitler se od ní nechal fotit i natáčet, ona pak záběry podle historičky prodala. Svou sestru požádala, aby po její smrti její korespondenci s Hitlerem uchovala, aby se lidé o jejich vztahu dozvěděli. Chtěla se stát součástí historie, míní autorka knihy.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!