130 let
Divadelní hra České nebe.

Divadelní hra České nebe. | foto: Lidové noviny

Cimrmanologové pokřtí kroniku, den před loučením se Smoljakem

Kultura
  •   12:42
PRAHA - V předvečer pietní vzpomínky na režiséra, scenáristu a herce Ladislava Smoljaka, který po dlouhé nemoci o víkendu zemřel, se 10. června odpoledne uskuteční v Žižkovském divadle v Praze křest autorské knihy s názvem Jára Cimrman - Génius, který se neproslavil od Zdeňka Svěráka, Ladislava Smoljaka a Jaroslava Weigela.

Bohatě vypravenou publikaci vydalo brněnské nakladatelství Computer Press.

Obrazová kronika prostřednictvím tří desítek "zaručeně pravých" samostatně vyjímatelných dobových dokumentů mapuje život a dílo největšího českého velikána. Představuje ho jako divadelního principála, filmaře, hudebního skladatele, filozofa, pedagoga, vynálezce, cestovatele, sportovce, historika, lékaře, kriminálníka, kriminalistu a dokonce i jako milovníka.

Dále čtěte:

"Škoda jen, že se Láďa Smoljak jejího vstupu na knižní trh nedožil," komentoval to manažer souboru Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek. Kmotrem knihy má být publicista, spisovatel, novinář a literární historik Pavel Kosatík.

Vlastnoruční poznámky a črty
Čtenáři se prostřednictvím jejích stránek setkají s Mistrem téměř osobně, a to nejen prostřednictvím množství nově objevených a doposud nezveřejněných fotografií a ilustrací. Mezi vyjímatelnými doklady (a poklady) jsou například Cimrmanovy vlastnoruční poznámky a črty, nákresy geniálních vynálezů, ojedinělé notové záznamy, plánky, mapy i dobové brožury.

"Konečně spatřují světlo světa tak, jak by si to Jára Cimrman jistě přál: pod jeho jménem a v seriózní knize s téměř koženou vazbou," podotýkají na přebalu populární cimrmanologové. Publikaci doplnili Zvukovou kronikou Divadla Járy Cimrmana, kterou na jaře vydal Radioservis, a využil tak rozhovorů redaktora Českého rozhlasu Vladimíra Kroce, které v roce 2007 připravil pro seriál ke 40. výročí jejich populárního divadelního souboru.

Výsledkem je více než čtyřhodinový záznam na CD ve formátu MP3.

Závěr knihy připomíná působiště, která tento populární kolektiv od svého vůbec prvního představení v Malostranské besedě 4. října 1967 vystřídal. Po pěti letech se jeho členové přestěhovali do podzemního sálu Reduty a pak hráli v Braníku. Když byli i odtamtud vyhoštěni, upravili si nevlídný sál kulturního domu Solidarita. Tam také v roce 1987 vznikl Smoljakův film Nejistá sezona.

První dobrovolné stěhování se konalo až po listopadu 1989 - od 4. října 1992 za nimi milovníci jejich chytrého humoru chodí do Žižkovského divadla.

Vybrat si mohou z patnácti inscenací, přičemž dvě z nich sehráli ve více než tisíci reprízách.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás