Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Čína cenzuruje příspěvky o režisérce Země nomádů. Čerstvá držitelka Oscara je totiž ‚přeběhlice‘ do Ameriky

Chloe Zhaová pózuje se soškou za nejlepší režisérský počin. foto: Reuters

PEKING - Čínská vláda cenzuruje příspěvky oslavující vítězství filmu americké režisérky. Chloé Zhaová totiž pochází z Číny.
  15:00

Oscarový galavečer se nesl ve znamení snímku Země nomádů, jenž si odnesl hned čtyři sošky včetně těch za nejlepší film i režii. Ačkoliv celý svět úspěch komorního dramatu o cestě napříč Amerikou oslavuje, Čína mlčí. O vítězství Zhaové státní média neinformovala a v případě sociálních sítí došlo i na cenzuru. 

Nejvíce sošek získal snímek Země nomádů režisérky Chloe Zhaové (uprostřed)
Režisérka Chloé Zhaová bodovala za film Země nomádů i v kategorii režisérů.

Příspěvek o Zemi nomádů na čínské sociální síti Weibo, obdobě Facebooku, viděla určitě podstatná část ze 14 milionů sledujících skupiny Watch Films, která ho sdílela. Na sociální síti se ale ohřál jen několik málo hodin, než byl cenzory odstraněn.

Na populární čínské filmové aplikaci Douban se zase po zadání dotazu Země nomádů zobrazí, že příspěvky jsou v souladu s nařízeními nedostupné. Stejné je to i v případě dalších aplikací. Všechna média včetně těch internetových v zemi vláda monitoruje. 

Zhaová je trnem v Číně režimu již delší dobu. Debata se naplno rozhořela už v březnu, kdy její snímek vyhrál Zlatý glóbus. Režisérka se navíc netají svým kritickým postojem s současnému čínskému režimu.