Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Činoherák Ústí se vrací na Střekov. Uvede drama Kopanec o brutální vraždě

Kultura

  6:00
ÚSTÍ NAD LABEM - Spolek Činoherák Ústí uvede drama Kopanec Andrese Veiela a Gesine Schmidtové o brutální vraždě teprve šestnáctiletého chlapce z východoněmecké vesnice Potzlow. Soubor se páteční předpremiérou hry vrací do budovy Činoherního studia na Střekově. Kopanec otevírá cyklus Tři podoby svobody.

Činoherní studio Ústí nad Labem foto: Reprofoto

Činoherák Ústí je vůbec prvním souborem, který v Česku Kopanec dramaticky ztvárnil. Skutečný příběh šestnáctiletého Mariuse se odehrál v roce 2002. Mladík odjel na výlet do vesnice Potzlow. Jeho poslední stopy byly zaznamenány, když popíjel se svými kamarády, pak zmizel. Po čtyřech měsících bylo objeveno jeho tělo. Z vraždy byli obviněni tři podobně staří chlapci, kteří se hlásili k pravicovým extremistům. Důvodem brutální vraždy mělo být to, že chlapec vypadal podle neonacistů jako Žid. „Tenhle text jsme měli v pozornosti delší dobu. V době radikalizace části evropského islámského obyvatelstva a proti tomu stoupající popularitě pravicového radikalismu je to, myslím, velice aktuální,“ řekl ČTK dramaturg Vladimír Čepek.

V hlavních rolích se přestaví Marta Vítů jako matka dvou útočníků. Brutální vrahy hrají Jan Plouhar a Václav Hanzl. Podle režiséra Michala Skočovského spolek hru připravoval tři čtvrtě roku. „Bylo to složité. Už jenom z toho důvodu, že původní text vznikal jako soubor výpovědí a my jsme museli předat dokumentární text do dramatické podoby. Byla to dlouhá cesta,“ uvedl Skočovský. Hru považuje za odraz společnosti. „V médiích se dnes a denně skloňuje xenofobie a ten text je v podstatě odrazem současné společnosti. Je to výraz pokory k samotnému bytí,“ doplnil Skočovský.

Předpremiéru odehraje Činoherák Ústí v pátek, premiéra se uskuteční v pondělí 19. ledna. Spolek se tak vrací do budovy v ústecké čtvrti Střekov. Původní Činoherní divadlo odtud odešlo loni na jaře po neshodách, které mělo s bývalým vedením města ohledně financování. Soubor pak založil spolek Činoherák Ústí. Domovskou scénu má spolek v budově bývalého kina Hraničář. Představení na Střekově od něj prozatím nakupuje příspěvková organizace města Činoherní studio. Za každé platí zhruba 75.000 korun. Spolek požádal ústecký magistrát o dotaci 12 milionů korun na letošní rok. Zastupitelé by se jí měli zabývat zřejmě na únorovém zasedání.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.