Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Činohra ND převzala Novou scénu, její plány ale zatím neruší

Kultura

  14:30
Až od září mají návštěvníci Nové scény Národního divadla v Praze (ND) poznat, že počínaje dneškem přešla pod správu činohry. Její šéf Michal Dočekal respektuje rozjetou sezonu, domluvené projekty i hostování a chystá novou koncepci. Změna nemá narušit práci Laterny magiky, která připravuje premiéru Human Locomotion.

Nová scéna Národního divadla foto: Národní divadlo

Dosavadní ředitel Nové scény Štěpán Kubišta, jemuž ředitel ND Jan Burian zrušil od 1. ledna pracovní místo, se změnou nesouhlasil. Tvrdil, že právě otevřenou dramaturgií se mu podařilo Novou scénu a Laternu magiku otevřít světu. Podle Dočekala však nebude toto jeviště uzavřeno hostování českých či zahraničních divadel.

Do června připravuje činohra pro Novou scénu původní hru Davida Jařaba Kvartýr, uvede hru Romana Sikory Snídaně s Leviathanem v režii Jiřího Honzírka a na podzim inscenaci Po sametu v režii Jiřího Adámka. V linii takzvaného dokumentárního dramatu budou inscenace Projekt ČEZ vznikající ve spolupráci s dokumentaristou Martinem Marečkem a Téma exekutoři ve spolupráci s DAMU.

Nová scéna převezme inscenace z Divadla Kolowrat

Na Nové scéně se objeví inscenace hry Mika Bartletta Zemětřesení v Londýně a Strasti života Hanocha Levina, původně plánované pro Divadlo Kolowrat. To Národní divadlo koncem června opustí, rodina majitelů Kolowrat-Krakowských se rozhodla pro jiné využití těchto prostor. Na Novou scénu budou proto od září přeneseny inscenace Ohlušující pach bílé, Z prachu hvězd, Blackbird a Březinova opera Toufar.

Podle Dočekala je nutná rekonstrukce Nové scény. Týká se úpravy hlediště a jeviště, aby vyhovovalo současným inscenačním požadavkům. Proměna se uskuteční postupně a za provozu.

Ředitel Jan Burian na základě půlroční zkušenosti ve funkci ve spolupráci s garanční radou předloží novému ministru kultury koncepci dalšího rozvoje ND.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč