Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

‚Jako tajný klub disentu.‘ Kultovní Čítárna Unijazz musí zavřít, možná ji nahradí kanceláře

Kultura

  6:00
PRAHA - Pivo za 26 korun, káva za 27 korun. Zpráva o konci Čítárny Unijazz v centru Prahy zarmoutila všechny, kteří zbožňovali tamní genius loci. Legendární podnik s nádechem undergroundu dostala 24 letech výpověď od majitele. „Francouzský majitel chce vše zrekonstruovat a propojit s dalším domem,“ píše na Facebooku provozní Petr Vrabec s tím, že se podnik zavře na konci prosince.

Čítárna Unijazz foto: Petr Vrabčák

„Bylo to jako vstoupit do tajného klubu disentu někdy začátkem osmdesátek. Ale hlavně to složení lidí. Procházel jsem mezi stolama a u jednoho skupina tří překládala hieroglyfy, u dalšího dva hráli šachy, zatímco třetí jejich hru vyhodnocoval na počítači, další stůl si povídal v polštině a další zase řešil nákresy čehosi, co snad muselo spadnout u Roswellu,“ popisuje pravidelný návštěvník Unijazzu Michal B. serveru Lidovky.cz skoro až poeticky jedinečnou atmosféru podniku, který sídlí v Jindřišské ulici nedaleko Václavského náměstí v Praze.

Genius loci, který pocítil během první návštěvy ostrůvku místa zbaveného čehokoli komerčního, si pamatuje dodnes. Nadchlo jej i osazenstvo Čítárny Unijazz. „To byl mix, který jste jinde potkat nemohli,“ vypráví nadšeně s tím, že si tam nikdo nedělal selfie, nikdo tam nechodil kvůli tomu, že by to zrovna zástupci mladé generace označovali za trendy místo.

Místo s jedinečnou atmosférou však na konci roku zanikne. Smlouva na dobu neurčitou byla vypovězena a došlo k podpisu výpovědi. „Možná se to k vám ještě nedostalo. Čítárna Unijazz dostala po 24 letech výpověď. 31.12. končíme a do 7.1. nesmí zůstat v prostorách ani knížka. Francouzský majitel chce vše zrekonstruovat a propojit s dalším domem V Cípu,“ napsal na Facebooku provozní podniku Petr Vrabec.

„Uvidíme, zda zde bude další hotel či kanceláře. Je to i tím, že Praha 1 se před x lety nesmyslně zbavila prodejem 70 nemovitostí. Teď si zahraniční investoři dělají z centra, co chtějí. Je mi z toho smutno,“ dodal. Příznivci slavného podniku však podle něj budou mít mnoho příležitostí, jak se s místem rozloučit. „Myslím, že celý prosinec bude divočina,“ zasmál se v nadsázce provozní. 

Nastalá situace se nedotkne jen prostor čítárny. Konec podle Vrabčáka rezonuje i v sídle časopisu Revolver Revue na stejné adrese. „Přemýšlí, že po těch 40 letech skončí. Nejsou schopni svoji činností vyřešit nájem. Teď to budeme i společně řešit,“ řekl provozní podniku, který redakcí udržuje dobré vztahy.

Místo, které je od roku 1994 nesporně spojeno s Čítárnou Unijazz, původně sloužilo jiným účelům. Od 50. let minulého století tam sídlila laboratoř Výzkumného ústavu pro mléko a vejce, v polovině 90. let vznikl prostor, který téměř čtvrt století sloužil jako čítárna s knihovnou a občerstvením.

Postupně se z čítárny, nebo také „otevřeného obýváku“, stalo místo setkávání příznivců hudby, filmů a diskusí na nejrůznější témata. Čítárna kromě toho disponuje knihovním fondem, který čítá zhruba 1500 titulů.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...