Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Clooneyho v novém filmu Lítám v tom převálcují ženy

Kultura

  10:39
Režisér filmů Děkujeme, že kouříte a Juno přichází s další nahořklou komedií, která propaguje rodinné hodnoty za cenu balancování na hraně kýče. Tentokrát ale drží rovnováhu líp.

George Clooney v roli Ryana Binghama foto: Outnow.ch

Byla jen otázka času, než si současné hospodářské krize začne všímat Hollywood. Režisér a jeden ze scenáristů Jason Reitman (syn rodáka z Komárna Ivana Reitmana, který natočil třeba Krotitele duchů) začal na scénáři Lítám v tom pracovat už v roce 2002. Nebude však zřejmě náhoda, že se výsledný film dostal na plátna až teď.

"Lítá v tom" čtyřicátník Ryan Bingham, ale zatím o tom ještě neví. Vlastně si svůj život dost užívá: nemá závazky, cestuje si po celých Spojených státech a jeho jediným cílem je nalétat deset milionů mil, aby získal doživotní platinovou kartu od svých oblíbených aerolinek. Cíl už má na dosah: jen z loňského roku na cestách strávil 322 dní. Pracuje totiž pro firmu, kterou si šéfové jiných firem najímají na to, aby zredukovala stavy zaměstnanců.



Ryanovu spokojenost naruší hned tři ženy najednou. Do jeho firmy nastoupí nová kolegyně Natalie, která chce náklady zredukovat tím, že se bude vyhazovat prostřednictvím telekonference. Ryan by tím o svůj životní styl rázem přišel. V hotelu si začne románek s atraktivní Alex, jež žije podobným způsobem, a hrdina s překvapením sezná, že mu na ní začíná záležet. A přestože s ním rodina už dávno nepočítá, má se dostavit aspoň na svatbu své mladší sestry Julie.

Lítám v tom je nejlepší ve chvílích, kdy se satirickým odstupem líčí pokrytectví dnešních amerických korporací a každodenní rutinu novodobých cesťáků. Ve firmách se například zásadně používají eufemismy. Výpověď se vyhozeným prezentuje jako nová šance alidem, kteří ji za zbabělé šéfíky vykonávají, se říká "technici terminace zaměstnání". Cesťáci se zase vzájemně trumfují při "mariáši" s kreditními a věrnostními kartami a diskutují o výhodách a nevýhodách nejrůznějších aerolinek, hotelů a půjčoven aut.



Zábavná je také fáze, v níž Ryan vezme Natalii "do terénu", aby jí ukázal, že o vyhazování lidí vůbec nic neví. Vedle komunikace s lidmi, kterým nese zlou zprávu, ji naučí, i jak cestovat nalehko nebo jak se vetřít na cizí hotelové večírky.

Režisér ženských postav
Jako režisér je Reitman průměrný, nemá vlastní styl. Jestli ale v něčem vyniká, pak je to práce s ženskými postavami. (Za Juno sice sklidila velké ovace Ellen Page v titulní roli, mnohem silnější však byla postava odkvétající Vanessy v podání jindy nevýrazné Jennifer Garner.) V Lítám v tom je jako snaživá šprtka Natalie přesná nepříliš známá Anna Kendrick. Skvěle vedená je také Vera Farmiga coby Alex – bytostná pragmatička, která je však schopná i dojetí či shovívavé laskavosti vůči "teleti" Natalii.

Oproti tomu mužské charaktery toho příliš nenabízejí. George Clooney je jako Ryan šarmantní – ale pořád stejný. Jason Bateman hraje v pozici Ryanova šéfa jen dalšího ze své série slabochů.

Jak už to u Reitmanových filmů bývá, po solidní první polovině přijde čas na "hřejivě lidské" poselství. Naznačuje ho už těžkopádná metafora spočívající v tom, že Ryan dostane za předsvatební úkol fotit na cestách papundeklovou figurínu své sestry a jejího snoubence: ano, je to naopak tenhle sobecký a "plochý" člověk, který na všech těch místech je, a přitom vlastně není.

Další peripetie pak sklouznou do sentimentálních klišé a nikoho nepřekvapí. Ne zcela jednoznačný konec je však v rámci Reitmanovy tvorby rozhodně zlepšením a vzbuzuje naději, že režisér časem začne natáčet filmy bez pomocí šablon, zato s postavami z masa a kostí.

Lítám v tom

(Up in the Air)
USA 2009

Režie: Jason Reitman
Kamera: Eric Steelberg
Hrají: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman a další
Premiéra: 28. 1. 2010