130 let

Cirk La Putyka - Runners. | foto: Lukáš Bíba

Člověk nejrychleji utíká, když je mu nejhůř. První letošní premiéra Circu La Putyka jsou Runners

Kultura
  •   17:00
PRAHA - Život je zkrátka o běhu. Za novou inscenací Runners stojí režiséři Rostislav Novák ml. a Vít Neznal. Premiéra proběhne v prostorách Azylu78 dne 8. června.

Pro svou první inscenaci v letošní sezóně se Circ La Putyka inspiroval u knihy Christophera McDougalla Zrozeni k běhu. Každý totiž stráví život během - někdo se chce co nejrachleji někam dostat, jiný chce před něčím utéct. V šíleném shonu utíkáme, abychom se snažili utéct před tím samotným shonem. Nikdy nekončící koloběh. 

Cirk La Putyka - Runners.
Cirk La Putyka - Runners.

Z hlediska žánru Runners propojí pohybové divadlo s novým cirkusem. V mezinárodně obsazené inscenaci se představí americký akrobat a dlouholetý člen Cirku La Putyka Ethan Law, vítěz České taneční platformy 2019 Viktor Černický, Tina Afiyan Breiová, která spolupracovala se světoznámými režiséry, a objev současné české taneční scény Sabina Bočková

„Obsazení je vždycky klíčové. V Runners jsme chtěli od začátku spojit taneční a cirkusový svět. Hledali jsme přibližně stejně staré performery, jako jsme my, tedy z generace třicátníků, kteří mají rozjetou kariéru, ale zároveň cítí, že ještě nejsou na jejím vrcholu a mají za čím běžet. Každý z nich má silný osobní příběh, se kterým pracujeme,“ přiblížil na začátku zkoušení režisér Vít Neznal výběr účinkujících.

Autor: jto