Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Co na nás ví Netflix? Divačka si za rok pustila Pána prstenů 317krát, pomáhal jí usnout

Kultura

  18:00
VANCOUVER - Společnost Netflix zveřejnila výroční čísla sledovanosti. Veřejnost nejvíc zaujal údaj o tom, že si jeden z předplatitelů služby pustil 317krát prodlouženou verzi Návratu krále. Dotyčné ženě prý film pomáhal usnout v těhotenství. Zveřejněné údaje ale vyvolaly i obavy - jak Netflix zachází s údaji od svých předplatitelů?

Gandalf Bílý (Ian McKellen) v boji. snímek Pán prstenů: návrat krále (2003). foto: Warner Bros.

Když společnost Netflix ke konci roku zveřejnila data sledovanosti, jedno číslo zaujalo média i veřejnost. Ukázalo se totiž, že jeden z předplatitelů služby Netflix si za rok 2017 pustil 317krát snímek Pán prstenů: Návrat krále. Šlo rovnou prodlouženou verzi, která má něco málo přes čtyři hodiny. Kdyby tuto nálož někdo sledoval nepřetržitě, zabralo by mu to 55 dní.

Tolkien se musí v hrobě obracet, říká herec z Pána prstenů o připravovaném seriálu

Jedince vypátral magazín VICE. Šlo o Suriu-Ann Johnsovou, 24 let, z Britské Kolumbie v Kanadě. „Byla jsem těhotná. Jediné místo, kde jsem mohla spát, byl můj gauč. Zároveň ale nemůžu spát, pokud je v mém okolí úplné ticho,“ vysvětlovala Johnsonová prostý důvod za svým filmovým maratonem. Pán prstenů: Návrat krále je v rozšířené verzi nejdelším filmem ve videotéce Netflixu. Johnsonová tak měla dost času usnout a nemusela stále překlikávat na jiné filmy. „Myslím si ale, že jde o dobře napsaný film plný vtipných postav,“ dodala.

John-Rhys Davies jako trpaslík Gimli.
Meč Froda z filmové trilogie Pán prstenů.

Případ Surie-Ann Johnsové ale není ojedinělý. Podle čísel Netflixu jeden z uživatelů služby sledoval každý den v roce snímek Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly. Jiný si 357krát pustil animovaný film Pan včelka, který se stal kultovním hitem na internetu.

Tato ohromná čísla mohou působit vtipně, ale zároveň vzbuzují obavy. Kolik toho Netflix o svých 140 milionech uživatelů vlastně ví? Jak moc jsou diváci sledováni a jak je s těmito informacemi nakládáno? Streamovací služby obecně pracují s těmito metadaty o sledovanosti tak, aby mohly upravovat programovou nabídku. Jenže třeba King-Salamander, uživatel sociální sítě Reddit, se svěřil s tím, že mu Netflix poslal email s dotazem, jestli je vše v pořádku. To se stalo poté, co King-Salamander za 5 až 10 dnů (přesně si nepamatuje) shlédl celou americkou verzi seriálu Kancl. Ta má více než 100 dílů.