130 let

Původně odjel režisér Miloš Forman za oceán oficiálně, měl tam natočit jediný film. Když pak ale požádal o prodloužení pobytu, dostal výpověď. Stal se tak nedobrovolně emigrantem a Československo se samo připravilo o nejvýznamnější osobnost své kinematografie. Na snímku z roku 1985 (zleva) Miloš Forman, herec F. Murray Abraham a producent Saul Zaentz při slavnostním předávání Oscarů za film Amadeus. Taková fotografie se v našem tisku tou dobou objevit nemohla. | foto: ČTK

Co se režimu nehodilo. Opava hostí výstavu mapující cenzuru ve fotografii

Kultura
  •   12:00
PRAHA - Putovní venkovní výstava České tiskové kanceláře (ČTK) Nežádoucí okamžiky je od úterý k vidění v Opavě. Expozice, která na archivních snímcích mapuje manipulaci a cenzuru ve fotožurnalistice, bude na parkovišti kulturně-uměleckého prostoru Kupé instalována do 6. dubna.

O výstavu, která je v době přísných protipandemických opatření jednou z mála, na niž může veřejnost zavítat, byl na jejích předchozích zastávkách velký zájem. 

Přední představitelé naší hudební scény se zúčastnili 2. mezinárodního...
Šťastná Martina Navrátilová s trofejí vítězky Wimbledonu. V roce 1983, kdy...

Na 134 snímcích, které byly ve své době zakázány či z ideologických důvodu upraveny, nabízí průřez moderními československými dějinami od roku 1918 do roku 1990. Premiéru měla loni v srpnu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Výstava volně navazuje na expozice Okamžiky století a Okamžiky sametové revoluce, které ČTK uspořádala v letech 2018 a 2019 ke stému výročí založení Československa i národní tiskové agentury respektive k 30. výročí pádu komunismu v Československu. 

Na letošek se ČTK chystá připravit výstavu novou. „Tentokrát zabrousíme ke slavným i méně známým událostem z historie sportovní fotožurnalistiky,“ uvedla šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás