Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Co spolu mají Holmes a Watson?

Kultura

  9:27
AMERIKA - Umělec dedukce pro 21. století - nervní elegán s tvrdou pěstí. A hraje ho Američan. Britská média jsou k novému Sherlocku Holmesovi ale shovívavá až vstřícná.

Režisér filmu Sherlock Holmes Guy Ritchie (vlevo). foto: Reuters

Počátkem nové komerčně úspěšné série by měl být film Sherlock Holmes. Na přelomu roku měl světovou premiéru, příští týden bude uveden i v Česku. Světová média už spekulují o "dvojce", Holmesova protivníka Moriartyho by v ní prý měl hrát Brad Pitt.

Detektiv pro masového diváka
Režií snímku, který by měl postavu klasického detektiva přizpůsobit vkusu masového diváka 21. století, byl pověřen Guy Ritchie. Tvůrce je to jistě známý, v posledních letech ale především díky peripetiím jeho manželství s Madonnou. Nad jeho filmy kritika často dost znechuceně ohrnovala nos. Jeho pojetí Sherlocka Holmese ovšem ostrovní média přijala vcelku přívětivě.

Případ, který detektiv z Baker Street ve snímku řeší, recenzenti nemají za dvakrát vzrušující. Figuruje v něm záhrobní mysterium, jež možná má racionální vysvětlení, a tajemná organizace se světovládnými plány, děj přeskakuje mezi paláci a nejhoršími špeluňkami.

Morfium se muselo vynechat
Kritici ovšem oceňují způsob, jímž tvůrci stylizují viktoriánský Londýn. Ve filmu si třeba zahraje rozestavěný Tower Bridge - jedna z emblematických staveb britské metropole. V souladu s dobovým vkusem je nový Holmes daleko akčnější, než byly starší filmy o zřejmě nejznámějším detektivovi, je ale pravda, že v prózách Arthura Conana Doylea je Holmes popisován jako muž fyzicky velmi zdatný - především v boxu. Pokud jde o jiné známé detektivovy záliby, tak houslím toho nový Holmes ve filmu moc nedá, z důvodů ochrany morálního vývoje mládeže autoři vynechali i jeho slabost pro morfium. Holmes? Žádný suchar!

Ve způsobu, jímž Holmese zahrál Robert Downey Jr., pak britská kritika a zřejmě i publikum našly značné zalíbení. Herci se podařilo překonat handicap amerického původu - možná i proto, že Downey na plátně i v soukromí prokazuje velký cit pro velmi britský suchý humor. Jeho Holmes je o dost bohémštější, než byly starší detektivovy filmové podoby. Moc nedbá o zevnějšek, je impulzivní, někdy taky docela zlomyslný.

Ani spolu, ani bez sebe
Motorem snímku je především Holmesův vztah s doktorem Watsonem, který je v podání Judea Lawa víc detektivovým partnerem než natvrdlým a průběžně žasnoucím svědkem Holmesovy geniality. Ten vztah ale nepůsobí dvakrát harmonicky. Homes a Watson se v průběhu filmu hašteří jako staří manželé, kteří nemohou být spolu ani bez sebe.

Důležitou vedlejší zápletku také představuje Holmesova značná nelibost nad Watsonovými zásnubami a s nimi souvisejícím odchodem ze společného příbytku. Jistou roli ve snímku má ale také Holmesova dávná protivnice Irene Adlerová (hraje ji Rachel McAdamsová, která pro změnu pochází z Kanady), k níž detektiv chová city platonické, leč velmi něžné.

Dědička práv protestuje Způsob, jímž autoři ústřední dvojici vykreslili, logicky vedl k jistým otázkám. Robert Downey Jr. v televizní talk show odpověděl celkem jednoznačně. Podle něj spolu Holmes a Watson cosi mají a Watsonovo zasnoubení je jenom "krycí manévr". Proti hercovu vyjádření se ovšem ozvala Andrea Plunketová, jež vlastní autorská práva pro postavu Sherlocka Holmese na americkém teritoriu. Vyjádřila naděje, že Downey v televizi jenom vtipkoval, a dala najevo, že pokud by tvůrci chtěli v příštím pokračování udělat z Holmese a Watsona homosexuální dvojici, nedala by k tomu svolení. "Nejsem nepřátelská vůči homosexuálům, ale vůči těm, kdo by chtěli měnit ducha Doyleových knih," vysvětlila.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...