Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Co táhne Pražany v létě do knihoven? Hlavně skandinávské detektivky a mapy

Kultura

  12:00
PRAHA - Lidé si v pražské knihovně na léto půjčují především skandinávské detektivky a středověké romány Vlastimila Vondrušky, žádané jsou také průvodce a mapy. Do regálu se naopak vrací jindy nedostupná naučná literatura. Oznámila to mluvčí Městské knihovny v Praze Lenka Hanzlíková. Knihovna má aktuálně letní uzavírku, znovu se čtenářům otevře 8. srpna.

Lars Kepler: Stalker foto: Reprofoto

Seznam nejpůjčovanějších knih za červen a červenec má minimum povinné četby a jsou tam třeba detektivky Larse Keplera, Vlastimila Vondrušky, Joa Nesboho nebo Roberta Galbraithe, což je pseudonym britské autorky J. K. Rowlingové. Nechybí ani Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové nebo Stoletý Stařík Jonase Jonassona.

Podle Hanzlíkové se v knihovně vyprázdnily regály s beletrií obecně. Kromě detektivek mizí například fantasy literatura, lidé si každé léto půjčují ve velkém mapy a turistické průvodce. „Od těch po Krkonoších až po Rio de Janeiro, a to i když tam zrovna není olympiáda,“ dodala mluvčí.

S odjezdem studentů z vysokoškolských kolejí se do knihovny naopak vrací naučná literatura. „Jsou k dispozici i tituly, které normálně ve školním roce na regále vůbec nepotkáte,“ uvedla Hanzlíková.

Pražská městská knihovna ve svých 40 pobočkách nabízí více než dva miliony knih a dalších dokumentů. Loni nakoupila téměř 127.000 nových za necelých dvacet milionů korun. Loni všechny pobočky knihovny odbavily 6,16 milionu výpůjček. Městem zřizovaná instituce hospodařila s rozpočtem 275 milionů korun.

Autor: