Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Co vězni čtou? Zločin a trest a Hrabě Monte Christo jsou mezi bestsellery za mřížemi

Kultura

  12:00
PRAHA - Zločin a trest od Fjodora Michailoviče Dostojevského i Hrabě Monte Christo z pera Alexandra Dumase stále patří mezi deset nejčtenějších knih v ruských věznicích, naprostou jedničkou mezi knihomoly za mřížemi je ale Mistr a Markétka Michaila Bulgakova. Uvedl to list Moskovskij komsomolec s odvoláním na vězeňskou správu, která sestavila žebříček nejčtenějších literárních děl ve vězeňských zařízeních.

Vězení - ilustrační foto foto:  Michal Růžička, MAFRA

Knižní fond za mřížemi podle vězeňské správy čítá více než pět milionů výtisků, čili v průměru na jednoho vězně vychází stovka knížek. K nejoblíbenějším kromě výše vzpomenutých autorů patří i Lev Nikolajevič Tostoj, Boris Akunin, Nikolaj Gogol, Alexandr Solženicyn a ze zahraničních Theodor Dreiser a Erich Maria Remarque. V mužských věznicích bývají preferovány knihy o historii, dobrodružná a fantastická četba a detektivky, v ženských věznicích se největší popularitě těší milostné romány, tvrdí vězeňská správa.

Realita je ale patrně méně zářivá. „Vězni si obvykle nepůjčí ve vězeňské knihovně více než jednu či dvě knížky za rok,“ připustila Eva Merkačevová z prezidentské rady pro lidská práva. Chtěla by vězeňské správě navrhnout, aby nejhorlivější čtenáře za mřížemi odměňovala například povolením většího počtu schůzek s příbuznými, protože „existují výzkumy naznačující, že čím více odsouzený čte, tím menší je pravděpodobnost, že se znovu dopustí zločinu“.

Autor: