Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Komik Cohen: Vrať mi vstupenky na Oscary, americký satane

Kultura

  15:14
LOS ANGELES - Zapomeňte na nominace na Oscary. Skutečným vítězem nedělního předávání cen americké filmové akademie se klidně může stát britský komik Sacha Baron Cohen a jeho nový film Diktátor, napsala agentura Reuters.

Sacha Baron Cohen jako arabský diktátor foto: Reprofoto

Cohen, známý především z role kazašského reportéra Borata, si v nejlepším duchu svých mystifikací pohrával s médii jako kočka s myší a rozehrál velkolepou scénku kolem faktu, zda byl nebo nebyl pozván na předávání Oscarů a zda se smí nebo nesmí ukázat v kostýmu svého filmového diktátora na červeném koberci.

Fiktivní diktátor Aladin

Zprávy o tom, že byl z červeného koberce předem vykázán, se tento týden dostaly do řady světových médií. V pátek je Cohen vystupňoval, když na internetu zveřejnil video, v němž - coby fiktivní diktátor admirál generál Aladin - dští hněv a síru na hlavu organizátorů filmových cen.

Sacha Baron Cohen spílá akademikům

Za to, že ho nepustili na hollywoodskou ceremonii, diktátor obklopený vlastními obrazy v nadživotní velikosti a oblečený do vojenské uniformy s přehršlí řádů a vyznamenání, zahajuje projev slovy: "Dobré ráno, velký americký satane!" A dodává: "Jakkoli chválím akademii, že mě zbavila práva svobodného projevu, varuji vás! Jestli nezrušíte své sankce a nevrátíte mi zpátky vstupenky do neděle 12:00, budete čelit nepředstavitelným důsledkům!" odsekává s výhrůžně vztyčeným prstem a uzavírá: "Smrt Západu! Smrt Americe! A hodně štěstí Billymu Crystalovi, je fantastický..."

ČTĚTE TAKÉ:

Měl ale Cohen doopravdy zakázáno zúčastnit se Oscarů? Zdá se to být nepravděpodobné, protože po několika dnech mediální přetahované o "bude nebo nebude", citovala jedna americká televize producenta Oscarů Briana Grazera, podle nějž Cohen vystoupí v rámci programu ceremonie, která se plánuje celé měsíce dopředu. A coby diktátor podle Grazera také přijde po červeném koberci.

"Vítěžství je naše!"

To nakonec v pátek pozdě večer potvrdil i sám Cohen vtělený do diktátora Aladina v prohlášení zveřejněném na Twitteru. "VÍTĚZSTVÍ JE NAŠE! ...Chci říct, že akademie se vzdala a poslala dvě vstupenky i parkovací lístek! DNESKA OSCAR, ZÍTRA OBAMA!" Jinak prý ale nikdo netuší, co Cohen na koberci či pódiu předvede.

Trailer filmu The Dictator

Podobné recesní akce nejsou pro Cohena ničím novým, vypiloval je k dokonalosti už v případě svých dvou předchozích postav - kazašského novináře Borata a rakouského gaye Bruna, jimž oběma věnoval po jednom filmu.

Coby Borat se například v roce 2006 nechal přitáhnout na filmový festival v Torontu "venkovankami" na povozu, na němž se vezl i jeho kůň. A o tři roky později se nechal spustit coby Bruno v kostýmu andělíčka během předávání cen MTV a hlavou dolů dopadl do rozkroku rappera Eminema. Filmová parodie Diktátor se má objevit v kinech v letošním roce.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...