130 let

Jan Dismas Zelenka: Svatoxaverská mše; z nahrávání nového CD Collegia 1704. Kostel sv. Anny, dirigent Václav Lux | foto: Petra Hajská

Collegium 1704 zahájí novou sezonu Monteverdiho Nešporami v Rudolfinu

Kultura
  •   14:00
PRAHA - Soubor staré hudby Collegium 1704 otevře v pondělí 24. října svoji novou sezonu 2016/2017 koncertem, na němž v pražském Rudolfinu zaznějí Mariánské nešpory Claudia Monteverdiho. Provedením nešpor orchestr zároveň předjímá skladatelovo 450. výročí narození. Koncert se opakuje i 25. října. Hned v pátek zazní nešpory také v Annenkirche na zahajovacím koncertě drážďanské sezony Collegia 1704.

„Monteverdiho Mariánské nešpory jsou převratným dílem, ve kterém jeho autor spojuje umění vrcholné vokální polyfonie s nově se rodící operní řečí a instrumentální virtuositou. Díky jeho originalitě a tvůrčí odvaze můžeme obdivovat dnes toto dílo především jako jedinečný monument, který otevírá s počátkem nového věku budoucí cesty vývoje evropské hudby,“ uvedl k otvíracímu koncertu vedoucí souboru a dirigent Václav Luks.

Vystoupení Collegium 1704 se v nové sezoně přemístí z Kostela sv. Anny - Pražské křižovatky do Rudolfina. Změnu si mimo jiné vyžádala zvýšená návštěvnost koncertů souboru. Zatímco Pražská křižovatka pojme 400 lidí, do Rudolfina se jich vejde víc než dvojnásobné množství.

Krystian Adam a Václav Luks. Collegium 1704 & Collegium Vocale 1704 v pražském...
Collegium 1704 & Collegium Vocale 1704 v pražském Rudolfinu.

Kromě koncertů v Rudolfinu jsou připraveny dva programy v kostele sv. Šimona a Judy, kde se mimo jiné 31. prosince uskuteční dva silvestrovské koncerty s programem z děl Zelenky. Jeho tvorba je vedle skladeb Johanna Sebastiana Bacha a hudby evropských panovnických dvorů stěžejní dramaturgickou linií nové sezony.

Velikonoční koncerty souboru 6. a 7. dubna s programem Janových pašijí J. S. Bacha povede dánský dirigent Lars Ulrik Mortensen, vedoucí tělesa Concerto Kodaň. Z hostujících pěvců se v průběhu sezony s Collegiem 1704 představí francouzská altistka Lucile Richardotová a basista Jan Martiník.

Autor: ČTK