Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Colours jako žralok mezi potěrem. Letošní festivalové léto bylo hubené

Slovensko-cest

  6:00
Česká festivalová sezona 2014 je už passé. A toho, co lze zhodnotit, je bohužel poskrovnu. Nebýt červencových Colours of Ostrava, domácí prázdninové hudební dění nestojí za nic a vracíme se o pět roků zpátky.

Rekordní Colours. Během čtyř dnů dorazilo za hudbou přes 40 tisíc lidí foto: MAFRA - Adolf Horsinka

Právě skončená sezona hudebních "open airů" by se dala přirovnat k záběrům z oceánů, kde kolem velkého žraloka plují desítky malých rybiček. Tím dravým predátorem jsou Colours of Ostrava, potěrem pak všechny ostatní přehlídky.

Přitom ještě před pár lety se zdálo, že k zářné budoucnosti má našlápnuto mnohem víc akcí. Současná realita je ovšem taková, že kromě žánrových přehlídek Brutal Assault a Hip Hop Kemp nebo menších akcí Beseda u bigbítu, CreepyTeepee a Shotgun náročnější český fanoušek na výběr neměl.

Takové zjištění zaráží především proto, že dříve monstrózní Rock for People letos slavil dvacáté narozeniny a čekalo se něco nezapomenutelného. Z roku 2012 si s sebou sice nese počasím pošramocenou pověst a dluhy, ovšem i přesto nečekaně chudobný line-up zaráží. Mezi hlavní hvězdy se počítal přežitý Manu Chao, kapela Lucie, která jen několik týdnů předtím objela téměř celou republiku, a například i britská úderka Asian Dub Foundation, ježse pak předposlední srpnovou sobotu vrátila, aby zahrála na akci Greenpeace. Starší fanoušky možná přilákal i Steven Seagal. Vlastně se není čemu divit, že festivalu Rock for People letos spadla návštěvnost o několik tisícovek na 27 000 lidí.

Jako z rádia

Samostatnou kapitolou jsou pak většinově "bezpohlavní" festivaly, které chtějí vyšší návštěvnosti dosáhnout nesourodým programem složeným především z českého mainstreamu. Že model funguje, ukázal v polovině června milovický Votvírák, kam na výkvět domácího rádiového proudu dorazilo prý až 70 000 lidí.

V různých obměnách se pak recept jako kolovrátek opakoval každý prázdninový víkend a podivné už to přišlo i některým hudebníkům. Řeč je o setkáních typu České nebo Moravské hrady, Benátská! či Sázavafest.

Headlineři českého léta

* Mo (Colours of Ostrava) – festival zachytil dánskou zpěvačku přesně v okamžiku, kdy se o ni perou dramaturgové a venku má povedené album, navíc odehrála koncert té nejvyšší úrovně.

* Chet Faker (Colours of Ostrava) – lídr alternativních přehlídek proměnil podvečerní Vítkovice v chrám současné muziky.

* Darkside (Colours of Ostrava) – projekt si našel čas jen na několik předních světových festivalů, Ostrava byla mezi nimi.

* Deadbeat (Shotgun, Grabštejn) – kdo hledal kvalitní taneční hudbu, mířil jako každý rok na akci Shotgun; kmet dubového techna Deadbeat nezklamal.

Zamyslel se nad tím v rozhovoru pro agenturu ČTK třeba i Michal Malátný, frontman kapely Chinaski: "Na jednu stranu je příjemné, že hraje prim česká a slovenská hudba. Na druhou stranu, když jedu po dálnici a vidím na plakátech, jak na spoustě festivalů hrají stejné kapely – tedy my (Chinaski), Tomáš Klus, Horkýže slíže, Mandrage a Monkey Business, tak se nad tou dramaturgií pozastavuju. Rozumím tomu, proč to tak pořadatelé dělají, ale chápu, když na nějaký festival dorazí méně lidí. Já kdybych nehrál v kapele, půjdu za léto maximálně na dva fesťáky."

Jediný hegemon

A tak díky za to, jak se povedly letošní Colours of Ostrava. I když na světovosti (či alespoň evropskosti) jim dodali především interpreti vystupující mimo hlavní scénu. Obrovské uznání si pořadatelé zaslouží za pozvání hybatelů současné elektronické scény Darkside, klíčící princeznu na pomezí klubové a popové scény Mo a hlavně za moderního písničkáře Cheta Fakera balancujícího na silných melodiích a střízlivých beatech. Jednotlivé drahokamy nabídlo i několik menších přehlídek. Označení výstavní si zaslouží techno vystoupení producenta Deadbeata na nádvoří zámku Grabštejn v rámci festivalu Shotgun či nesmírně energický set rakouské formace Elektro Guzzi na jihomoravské Besedě u bigbítu.

Propadáky sezony

 * Puppet Rock Festival – několik měsíců trvající reklamní kampaň ani ohlášený line-up čítající Gorana Bregoviće nic nezměnily na tom, že pořadatelé jen pár dní před startem akci zrušili.

* Sázavafest – festival se letos po dlouhé době nestěhoval, zabil ho ale provinční program.

* Rock for People – když nevyšla oslava v Hradci Králové, dvacáté narozeniny si připomenul ještě jednou v srpnu v Českém Brodě s kapelami jako Divokej Bill či Medvěd 009. To by bylo, aby na mainstream lidi nedorazili!

I kvůli průběhu letní sezony stále víc rezonuje názor, že Česko na tom bude stejně jako Slovensko. Tedy že si obě země vystačí s jednou monstr přehlídkou doplněnou několika menšími relevantními akcemi. Jenže srovnání pokulhává. Trenčínské Pohodě dnes víc než kvalitně sekunduje piešťanský Grape (letos zahráli La Roux, Bombay Bicycle Club či Editors). Takovýhle konkurent na českém území pro ostravské Colours je však zatím v nedohlednu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!