Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Máme nejlepší program v historii, libuje si ředitelka Colours of Ostrava a představuje Justice

Kultura

  10:00
Na dnešní tiskové konferenci v Praze představila ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová se svými spolupracovníky další část programu letošního ročníku, který se uskuteční v Dolních Vítkovicích od 19. do 22. července.

Justice foto:  Colours of Ostrava

Už v minulých týdnech zveřejněná velká jména letošního programu Colours of Ostrava, jako jsou Jamiroquai, Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Midnight Oil, Moderat nebo LP doplňuje čerstvě francouzská elektronická dvojice Justice. Ti už na svém úspěšném debutu Cross spojili techno, pop, R&B, electro, funk a metal. S druhým albem Audio, Video, Disco v roce 2011 Justice zahrnuli publikum zvukem prodchnutým sedmdesátkovým rockem. Vloni se Justice vrátili se se třetí studiovou deskou, kterou např. v předním hudebním magazínu NME označili za „téměř dokonalou taneční nahrávku“.

„Letos se nám podařilo i díky posunu termínu sestavit neuvěřitelně silný a nabitý hudební program, který v historii festivalu, a troufám si říci i obecně tuzemských akcí, nemá obdoby. Vedle výše uvedených největších jmen Colours nabídnou také domácí premiéry výjimečných hudebníků, kteří nyní sbírají v zahraničí nadšené kritiky i nominace na prestižní ceny jako Benjamin Clementine, Michael Kiwanuka nebo Laura Mvula. Velmi mě také těší návraty v nových sestavách - Afro Celt Sound System, UNKLE nebo Faada Freddy,“ řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

„Na své si přijdou jako každý rok i hudební fajnšmekři,“ zdůraznila Holušová. Vedle jazzového saxofonisty Donnyho McCaslina, který s Davidem Bowiem nahrál jeho poslední album Blackstar a také za něj převzal pět Grammy, jde například o nově potvrzené španělsko-francouzské duo Dorantes & Renaud Garcia-Fons, spojující flamenkový klavír a „kontrabasového Paganiniho“, nebo americkou soulovou formaci St. Paul & The Broken Bones, jejíž frontman excentrickým projevem připomíná Jamese Browna.

Pro ty, které zajímá současná evropská scéna, jsou nově potvrzeni například britská indie popová kapela Teleman nebo německý elektronický projekt Roosevelt. Na festivalu nebudou také chybět oblíbené Electronic stage s aktuálními elektronickými projekty, Drive stage se syrovými, energickými kapelami nebo alternativní Full Moon stage. Jejich programy pořadatelé odtajní v dalších týdnech.

Letošní ročník také nabídne několik mimořádných jednorázových projektů. Na jednom pódiu zde například společně vystoupí zpěvák Michal Hrůza se svou kapelou a více než padesáti členy Janáčkovy filharmonie Ostrava. Jednotlivé skladby pro symfonický orchestr rozepsal klávesista Kapely Hrůzy Karel Heřman. Zazní průřez Hrůzovou tvorbou, ale i zbrusu nové písně z alba, které zpěvák vydá v květnu letošního roku.

Premiéru na Colours také zažije společný americko-český hudebně-vizuálně-světelný projekt dvou hudebníků a konstrukterů unikátních nástrojů. William Close zahraje v doprovodu šestičlenné kapely na The Earth Harp, zvláštní harfu, jejíž struny budou nataženy čtyřicet metrů z Fresh stage na protilehlou konstrukci balkonu. Lenka Morávková aka Knoflenka zahraje na elektro-akustický Bohemina Cristal Baschet, v novoborských sklárnách vyrobenou verzi legendárního nástroje Cristal Baschet francouzských zvukových experimentátorů, bratrů Baschetových.

Po boku Colours of Ostrava proběhne během všech čtyř festivalových dnů také druhý ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot. „O loňskou premiéru byl mezi návštěvníky obrovský zájem a většina z nich se v naší anketě vyslovila, že podobné fórum má na festivalu smysl,“ řekl ředitel pořádajícího neziskového spolku Antonín Parma. Letos tak na několika scénách vystoupí domácí i zahraniční osobnosti z oblasti vzdělávání, osobního rozvoje, ekonomie, umění a kultury, ochrany lidských práv či cestovatelství.

K prvním potvrzeným hostům patří česko-americký ekonom a uznávaný vysokoškolský profesor Milan Zelený, americká novinářka a specialistka na ochranu a bezpečnost Sharon Weinberger nebo Sugata Mitra, indický informatik a vědec působící v Británii.

Colours of Ostrava také pořádá Festival v ulicích v centru Ostravy zdarma (letos 30. června a 1. července) a hudební showcase konferenci Czech Music Crossroads (17. a 18. července).

Čtyřdenní vstupenky na Colours of Ostrava jsou v prodeji na www.colours.cz a v síti Ticketpro. Aktuální cena 2 490 korun platí na limitované množství 5 000 kusů. V prodeji je také ubytování ve stanovém městečku, parkování nebo místo pro karavan.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!