130 let
Protagonisté nového zábavného pořadu ČT Boj o koláč.

Protagonisté nového zábavného pořadu ČT Boj o koláč. | foto: Rostislav Šimek

ČT chystá další pokus o alternativní zábavu: Boj o koláč Marka Najbrta

Kultura
  •   6:00
Režisér Marek Najbrt a scenárista Lumír Tuček jsou podepsáni pod novým zábavným pořadem České televize, který se pod názvem Boj o koláč začne vysílat 9. ledna. Na obrazovky přivede pět herců, včetně Marka Daniela a Báry Poláškové, kteří budou soutěžit o možnost moderovat televizního Silvestra.

Kromě Marka Daniela a Báry Polákové budou v pořadu účinkovat Josef Polášek, Tomáš Měcháček a Tomáš Jeřábek, kteří budou v každém díle se v různých rolích soutěžit o titul nejlepšího komika televizní zábavy. V prvním díle se o to budou pokoušet skrze postavy Pana Vajíčka, Svazáka, Anny Kareniny, Elivese Presleyho a Ninjy. Show je podle tvůrců založená na soutěži v bavičských schopnostech, kde jde, především u herců, o to vtipně a nápaditě reagovat na zadané úkoly, které jsou mnohdy ztíženy rozmanitými fyzickými i mentálními překážkami. Pětici „kandidátů“ doplní Jakub Žáček v roli moderátora Lumír Tuček jako arbitr divácké sledovanosti a spokojenosti. Tvůrci série slibují „odvážnou a neopakovatelnou zábavu na hranici situační komiky, grotesky, parodie, černého humoru a improvizace“.

Parodie na talentové i reality show

„Tak trochu jsme se inspirovali rozličnými talentovými show, a proto se i děj Boje o koláč odehrává ve dvou prostředích. Na jevišti, na kterém probíhá hlavní program pro diváky a také v zákulisí, kde herci i komické postavy, které reprezentují, po vzoru reality show, glosují své výkony, ale i výstupy svých konkurentů,“ říká Kateřina Ondřejková, kreativní producentka České televize.

Marek Daniel v pořadu ČT Boj o koláč.

„V zákulisí se nám herci pořádně rozjeli. Například Marek Daniel s Josefem Poláčkem zažili velké množství společných intimních scén, a to v kostýmech Vinnetoua a Old Shatterhanda, takže Karel May by se asi hodně divil. Báru Polákovou pak uvidíme v roli Travičky nebo dětmi milované Včelky Máji, Tomáš Jeřábek ztvárnil jak dobrého vojáka Švejka, tak například Ornellu Štikovou,“ doplňuje Ondřejková.

„Nejšílenější na celém natáčení byl čas. Byla to trošku magořina, při které mě strašně bavila postava Vinnetoua v kontextu s Old Shatterhandem,“ komentuje vznik série herec Marek Daniel. Televizního Silvestra by podle něj měla moderovat Bára Poláková. „Myslím si, že vyhrála. U mě teda ano,“ říká Daniel. „Na piedestal televizní zábavy, pokud se bavíme o Boji o koláč, bych hodnotou moudrého ducha posadil Švejka,“ doplňuje Daniel.

V podobně podvratném duchu se vyjadřuje i Bára Poláková: „Nejvíc mi vlezla pod kůži Včelka Mája. Několik hodin jsem trénovala s Aťkou Janouškovou přesnou výslovnost. Probíraly jsme i hierarchii včel v úle a soukromý život tety Kasandry. Nechtěla jsem nic podcenit,“ prozrazuje Bára Poláková.

Protagonisté nového zábavného pořadu ČT Boj o koláč.

Marek Najbrt, autor filmů Protektor, Mistři nebo série Kancelář Blaník, má k mystifikaci a podvratnému homoru blízko už od své rané tvorby, jak potvrzuje například jeho hraný dokument o „vynálezu“ populárního zpěváka Vynález Krásy (1994) nebo televizní cyklus Kinetická encyklopedie všehomíra (1999).

Autor: hep