Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Cultural Hijack. Na výstavě artivismu se potkají Ztohoven i zahraniční hosté

Kultura

  14:00
V Praze se v červnu setká celkem téměř 40 jmen mezinárodního intervenčního umění a artivismu (uměleckého aktivismu), z nichž většina se v Česku představí vůbec poprvé. V rámci výstavního projektu Cultural Hijack vzniká nejen výstava, ale i několik site-specific instalací přímo v ulicích města.

Ben Parry & Peter McCaughey: za série Balaclavas (Kukly) o re-apropriaci soch ve veřejném prostoru foto: Cultural Hijack

Cultural Hijack není ve světě artivismu žádnou novinkou. Velký zájem veřejnosti vzbudila už první výstava v roce 2013 v Londýně, které se konala v prostorách proslulé školy Architectural Association. I pražská podoba výstavy se představí v prostoru architektonické školy, v ARCHIPu. Oproti té londýnské zapojuje české umělce, je postavena na přímé tvorbě in situ v galerii a na legálních městských zónách Prahy. Kurátorem výstavy je britský umělec a pedagog Ben Parry a Epos 257, jedna z nejvýraznějších postav českého street artu.

Mezi zúčastněnými umělci bude i Tatzu Nishi, japonský autor, který svou pověst světové hvězdy získal díky svým specifickým instalacím v blízkosti významných soch a památníků. Sochy obestavuje a vytváří přímo kolem nich plně vybavené místnosti sloužící v některých případech jako funkční hotelové pokoje.

Kurátor výstavy a současně jeden ze zúčastněných umělců Epos 257 a jeho...
Happening Allana Kaprowa Transfer vznikl v roce 1967. V rámci lodýnské i české...

Neméně proslulý je i polský umělec Krzysztof Wodiczko, který už Prahu dobře zná. V roce 2013 mu uspořádalo výstavu Centrum současného umění DOX. Své velkoformátové projekce na budovy realizoval už více než osmdesátkrát, a to v desítkách zemí napříč kontinenty. Zaměřuje se na specifická témata spojená s válkou, traumaty, pamětí a komunikací ve veřejném prostoru.

,Nemočte do toho, to je exponát!‘ Před sto lety vyvolal pisoár debatu o umění

Českou scénu zastupuje mimo jiné skupina Ztohoven . Ta se do obecného povědomí dostává zejména díky svým kontroverzním akcím - od atomového výbuchu v přímém přenosu, přes několikaměsíční záměnu identit svých členů, po dnes už zlidovělé červené trenky nad Hradem.

Krištof Kintera patří mezi nejvýraznější umělce své generace už od začátku svých studií na AVU. Jeho hravé, neotřelé a přitom důmyslné instalace si velmi brzy získaly věhlas u nás i v zahraničí. V Praze dnes stojí dva pomníky s jeho nezaměnitelným rukopisem - Memento Mori pod Nuselským mostem a Bike to Heaven na Nábřeží kapitána Jaroše.

Kde : Galerie ARCHIP / Architectural Institute in Prague, Františka Křížka 1, Praha 7

Kdy : 24. 6. — 9. 9. 2017

Vernisáž : 23. června, 18:00

Web : http://www.culturalhijack.org/

Pořadatelé : Archip / Architektonický institut, Jump Ship Rat, BonArt

Doprovodný program : participační workshopy, diskuse s umělci, filmové projekce, tvůrčí

dílny pro děti

Zúčastnění umělci

Amy Balkin / BGL / Leah Borromeo / Brad Downey / Brandalism / Regina Jose Galindo / Vincent Grunwald / Alan Dunn / Nina Edge / EPOS 257 / Paul Harfleet / International Peripatetic Sculptors Society / Tushar Joag / Allan Kaprow / Pavel Karous / Laura Keeble / Peter Kennard / Kristof Kintera / Paolo Cirio / John Jordan / Peter McCaughey / Ben Parry / Igor Ponoshov / Mitra Saboury / Tatzu Nishi / Michael Rakowitz / Oliver Ressler / Rafani / Gregory Sholette / Mathieu Tremblin / Voina / Toy Box / Krzysztof Wodiczko / Wermke & Leinkauf / Zevs / Ztohoven

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!