130 let

Snímek Síla psa (2021). | foto: Netflix

Recenze

Cumberbatch je v Síle psa na koni. Netflixovský western vyšlapává cestu jiným filmům s LGBTQ tematikou

Kultura
  •   16:00
Britský herec Benedict Cumberbatch hraje v temném příběhu novozélandské režisérky Jane Campionové nerudného amerického rančera, který potlačuje svou přirozenou citlivost a nadělá tím jiným i sobě dost nepříjemností. Film o klamavých podobách síly a jemnosti získal nově ocenění Zlatý globus.

Pokud někomu uvízl v paměti proslulý snímek Jane Campionové Piano z roku 1993, a v anotaci k jejímu novému snímku se dozví, že „charismatický, ale despotický majitel ranče se k bratrově nové manželce a k jejímu synovi chová velmi krutě“, bude se patrně obávat nejhoršího. Je to ale přece jen trochu jinak: na žádné sekání zručných prstíků tady nedojde. Zmiňovaná krutost má na pohled méně drastickou, zato rafinovanější podobu. Spojnic s filmem, který Campionové přinesl Oscara za scénář (a nominaci v kategorii režie), je nicméně dost.

Být jako Bronco Henry

V každém případě je tu opět piano, muži, kteří je stěhují, a žena, která na ně hraje. Čerstvá vdova jménem Rose (Kirsten Dunstová) se svým dospívajícím synem Petem (Kodi Smit-McPhee) provozuje nepříliš výnosný hostinec, a když dostane od spolumajitele nedalekého ranče nabídku k sňatku, ráda ji přijme a svůj podnik prodá. Její manžel George (vynikající Jesse Plemons) sice není žádný génius ani lev salonů, ale vypadá to, že by se mohli mít rádi a žít vcelku spokojeně.

Snímek Síla psa (2021).
Snímek Síla psa (2021).

V cestě takové budoucnosti ovšem stojí Georgův žárlivý bratr Phil: okázalý „macho“, který miluje roli neurvalého, drsného a nemytého honáka dobytka. Jenomže se jednak píše rok 1925 a romantika kovbojů nenávratně ustupuje modernímu světu, jednak Phil tak docela nesplňuje tradiční představu zemitého venkovana: například vyjde najevo, že se mu dostalo klasického vzdělání na prestižní Yaleově univerzitě.

Jediným učitelem a vzácným přítelem, kterého Phil opravdu uznává, je však dávno zesnulá místní legenda Bronco Henry. Jeho smrt pro Phila zjevně znamenala životní otřes a vyvolala zatrpklost, jež se projevuje mimo jiné opovržením vůči ženám, a jmenovitě vůči švagrové Rose. Trápí ji, jak může, až si nebohá žena začne pocuchané nervy léčit alkoholem. Ponižuje i jejího neduživě a křehce působícího syna Petea. Pak se ale, když Pete přijede ze studií na prázdniny, něco změní. Phil se začne s nevlastním synovcem přátelit.

Možná z něj chce udělat takového chlapa, jako z něj kdysi udělal Bronco Henry. Možná nechal roztát svou drsnou slupku. A možná (tak to vnímá Rose) je to jen další způsob, jak týrat nevítanou příbuznou. Pravdu ovšem nakonec zná jenom Pete.

Díky honáckému prostředí a úchvatným přírodním sceneriím americké Montany (snímaným ovšem na Novém Zélandu) má Síla psa nádech westernu, v podstatě však jde daleko víc o temný thriller s až hitchcockovským nábojem, což divák lépe ocení nejspíš až při opakovaném zhlédnutí. Všudypřítomný Philův teror (působivě vyjádřený za pomoci melodie Radeckého pochodu, kdy je bendžo použito jako zákeřná a ničivá zbraň), Rosino postupné chátrání a Peteova dvojaká situace gradují k šokujícímu závěru, kdy se ukáže, že okázalá šikana nemusí být tím nejděsivějším projevem lidského nepřátelství a úkladů.

Vzdorovité dítě

Překvapivě, a zároveň přesvědčivě obsazený Benedict Cumberbatch v roli Phila výborně odstiňuje jednotlivé vrstvy postavy: víc než cokoli jiného je jeho misogynní tyran nevyzrálé, vzdorovité dítě v kovbojském kostýmu, které se snaží ze svého života vyštípat novou „macechu“. Neuvědomuje si přitom skutečný poměr sil ani dosah svého jednání. A když přece jen povolí uzdu své jemnosti, je už pozdě – jakkoli nám ho pak může být navzdory všem napáchaným škodám líto. I Philova posedlost Bronco Henrym, jejíž projevy časem balancují na hranici nechtěné parodie, je díky Cumberbatchovi (a jeho protihráči Smitovi-McPheemu v roli Petea) nakonec přijatelná.

Jane Campionová snímek natočila podle knižní předlohy Thomase Savage, která vyšla už v roce 1967 a o jejím zfilmování se od té doby opakovaně uvažovalo. Načasování do současné doby je příhodné. Snímek nominovaný na festivalu v Benátkách mj. na cenu Queer Lion (a oceněný Stříbrným lvem za režii) samozřejmě zapadá do trendu rozkrývání LGBTQ tematiky – ale nejen to. Přesvědčivě totiž ukazuje, jak na této cestě pokračovat poté, co samo sdělení, že někdo může být odlišný, dávno přestalo být něčím neobvyklým.

SÍLA PSA

UK, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, USA 2021

Režie:Jane Campionová

Uvádí: Netflix od 1. 12.

Autor: Marcel Kabát
  • Mohlo by vás zajímat
  • Vybrali jsme pro Vás