Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Fotografie roku popisuje masakr v Buči. V Czech Press Photo uspěli i autoři MAFRA

AKTUALITA: Vojtěch Dárvík Máca, volný fotograf / Masakr v Irpini a Buči foto: Czech Press Photo

Hrozivé pohledy na řádění ruské armády v ukrajinských městech Buča a Irpiň se staly symbolem loňského roku pohledem dokumentární fotografie. Czech Press Photo za rok 2022 vyhrál volný fotograf Vojtěch Dárvík Máca. V dalších kategoriích uspěli i čtyři fotografové z mediálního domu MAFRA. Výsledky osmadvacátého ročníku byly vyhlášeny v Národním muzeu.
  21:29

Vítězný fotograf se dostal do ukrajinských měst Buča a Irpiň těsně poté, co je opustila okupující ruská armáda. „Na ulicích stále ležela mrtvá těla civilistů, některá i několik týdnů. Všude ve městech a v okolí stála ohořelá vojenská technika a velká většina budov byla rozstřílená dělostřeleckou municí, přičemž některé z domů stále hořely,“ popisuje vznik série Vojtěch Dárvík Máca, který v Buči pobýval několik dní.

„Buča, to jsou obrazy sbírání lidských ostatků zavražděných civilistů, mrtvý muž ležící na zemi stále svírající svazek klíčů od domu nebo pes věrně čekající u těla svého pána,“ popisuje vznik fotografií Máca. Právě snímek s čekajícím psem u mrtvého těla zvolila porota vítězným snímkem loňského roku.

Porota prý zvažovala několik silných sérií zachycujících uprchlickou krizi způsobenou ruskou invazí, ale nakonec volbu ovlivnila touha ukázat realitu války na Ukrajině. „I když jsme válkou nepřímo zasaženi všichni, jsou to pouze lidé na Ukrajině, kteří jsou vystaveni skutečné hrůze konfliktu,“ vysvětlil finální rozhodnutí předseda poroty Petr Mlch.

„Vítězný snímek ukazuje tělo zavražděného obyvatele Buče. Na místě leželo několik dní. Stejně tak dlouho u něj seděl jeho věrný pes, který se nechtěl ani po smrti svého pána vzdálit. Nevinná věrnost psa kontrastuje s hrůzou toho, co leží před ním. Připomíná nám, že ve válce trpí i zvířata. Přesto když se na fotografii díváme, ptáme se sami sebe: Kdo jsou skutečná zvířata v této válce?“ dodává Mlch.

Celá Mácova série nazvaná Masakr v Irpini a Buči se pak stala vítězem kategorie Aktualita. Na druhém místě pak zaujal Jan Zátorský, fotograf mediálního domu MAFRA dokumentoval podzimní rozloučení s královnou Alžbětou II.

Jan Zátorský - 2. místo v kategorii Aktualita

V kategorii Reportáž se na prvním místě umístil fotograf Respektu Milan Bureš se svou sérií Čekání na vlak do bezpečí. Druhé místo bere Petr Topič z Mafry s fotografickou sérií „Běženci z Ukrajiny na Hlavním nádraží“.

Petr Topič - 2. místo v kategorii Reportáž

Ukrajinské téma tentokrát zvítězilo i v kategorii Každodenní život, kde vyhrála volná fotografka Jarmila Štuková se svou sérií „Operace 18 měsíční Yulie z Ukrajiny“. Druhé místo získal opět Petr Topič se snímky zachycujícími oslavy magického dvojkového data a času v pražské tramvaji číslo 22. Série nese název „22. 2. 2022, 22, 22:22".

Petr Topič - 2. místo v kategorii Každodenní život

Lesní požár v Českém Švýcarsku pohledem fotografa Michala Fanty zvítězil v kategorii Člověk a životní prostředí. Druhé místo zde získal další fotograf Mafry Martin Veselý se svou sérií „Plechová abstrakce“.

Martin Veselý - 2. místo v kategorii Člověk a životní prostředí

Naše fotografka Anna Boháčová pak získala Stipendium ČTK pro mladého autora do 26 let. Porotu zaujala sérií „Happening k masakru v Buči“. Výsledky všech hlavních kategorií najdete v boxu pod textem.

Anna Boháčová - Stipendium ČTK pro mladého autora do 26 let

Do 28. ročníku soutěže Czech Press Photo se celkem přihlásilo 234 autorů z Česka a Slovenska, kteří zaslali více než šest tisíc prací. Výstava Czech Press Photo 2022 v Národním muzeu bude k vidění od 1. února a potrvá do 31. července 2023. Tvorbu českých a slovenských fotografů zde představí ve třech sálech historické budovy.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!