Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vítězný snímek Czech Press Photo zachycuje muže procházejícího dezinfekční branou. Uspěla i MAFRA

Fotoreportér ČTK Roman Vondrouš pózuje 2. prosince 2020 v Praze s cenou za Fotografii roku v soutěži Czech Press Photo 2020. foto: ČTK

Praha - Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2020 dnes dostal reportér České tiskové kanceláře (ČTK) Roman Vondrouš. Mezi 5000 fotografiemi uspěl se snímkem muže procházejícího v Praze dezinfekční branou, která byla instalována jako opatření proti šíření koronaviru.
  19:17

Podle mezinárodní poroty výtvarně čistý obraz vyvolává pocity izolovanosti, únavy, rezignovanosti a obav. Téma pandemie koronaviru dominovalo letošnímu 26. ročníku soutěže, jejíž výsledky ve středu pořadatelé vyhlašovali prostřednictvím sociálních sítí. Fotoreportér ČTK získal hlavní cenu v prestižní soutěži po sedmi letech, naposledy podobně uspěl Michal Kamaryt v roce 2013 se snímkem bývalého politika Davida Ratha ve výtahu v soudní budově.

Zařvu si a za tři minuty jsem zase v klidu, říká tramvajačka z vítězného snímku Czech Press Photo

Vondrouš na vítězné fotografii zachytil v září jednoho z účastníků Národního průmyslového summitu, který se konal v Betlémské kapli v Praze. 

„Už při příchodu ke vstupu do Betlémské kaple mě tato scéna zaujala. Dvě dezinfekční brány stály těsně za dveřmi a zrovna v tu chvíli do nich pronikal i sluneční svit, který v kombinaci s proudící dezinfekcí dotvořil zajímavou světelnou atmosféru,“ popsal vznik vítězného snímku autor. „Měl jsem štěstí, že muž zachycený na snímku jako jeden z mála příchozích neměl nasazenu roušku a v jeho tváři se značily jakési odevzdané emoce a únava z této nelehké doby, kterou všichni procházíme,“ doplnil.

Jeden snímek ze série Střelba ve Fakultní nemocnici Ostrava fotoreportéra...
Fotografie od Martina Veselého z MAFRY byla nominovaná v kategorii Člověk a...

Uspěli také oba nominovaní fotografové ze společnosti MAFRA. David Neff obsadil druhé místo v kategorii Portréty se fotografiemi Sestřičky po službě v Covidáriu ARO Na Bulovce. Se snímkem Uzavřená Zoo ocenila porota Martina Veselého. Ten zdokumentoval v Safari Parku Dvůr Králové krmení mláděte marabu, přičemž výjev doplnila volavka obrovská.

„Fotografie roku má zobrazovat nejdůležitější téma uplynulého roku. Tou byla a stále je jednoznačně pandemie koronaviru. Asi každý očekával fotografii chodce s rouškou v prázdné Praze. Vítězný snímek však upozorňuje na současnou situaci trochu jinak a ve zkratce popisuje život, který nyní prožíváme,“ uvedl k vítěznému snímku předseda poroty Joe Klamar. Fotografie podle něj klade otázky, zda něco takového bude už normou, součástí běžného života a jaká budoucnost lidstvo čeká.

Czech Press Photo má vítěze. Snímkem roku je česká vlajka nad Letnou, uspěli i fotografové Mafry

Vondrouš v tuzemské fotožurnalistické soutěži boduje opakovaně, často se snímky z jeho oblíbeného dostihového sportu. V roce 2013 za ně získal první cenu v kategorii sportovních akcí ve World Press Photo.

V letošním ročníku soutěže Czech Press Photo pořadatelé vypsali sedm fotografických kategorií, ve všech byly snímky akcentující pandemii koronaviru; nevyhlašovaly se kategorie videa. Soutěžilo 288 fotografů, kteří přihlásili přes 5000 fotografií. Členy mezinárodní poroty byli vedle předsedy Klamara z Agence France-Presse reportážní fotografka z USA Nicole Tungová, australský fotograf Chris McGrath z Getty Images, český fotograf Herbert Slavík a šéf fotobanky ČTK Petr Mlch.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...