Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel Dalimil Klapka, hlas dědy Simpsona či inspektora Columba

V poledne zemřel v Léčebně dlouhodobě nemocných v Motole herec Dalimil Klapka, hlas dědy Simpsona nebo poručíka Columba. (14. června 2022) foto: koláž iDNES.czPetr KozlíkMAFRA

Ve věku 89 let zemřel herec a dabér Dalimil Klapka. Jeho hlas znají všichni milovníci animovaného seriálu Simpsonovi nebo detektivek s inspektorem Columbem. Umělec se dlouhodobě potýkal s rakovinou.
  15:56aktualizováno  15:57

Se zprávou přišel jako první Blesk.cz, na Facebooku ji potvrdil Klapkův syn Jan. „Dnes odešel do divadelního nebe můj otec Dalimil Klapka,“ napsal.

Pražský rodák absolvoval DAMU v roce 1957 se spolužáky jako byli Jiřina Bohdalová nebo Rudolf Jelínek. Už během studií působil v tehdejším Realistickém divadle (dnešní Švandovo), vystupoval i v Hudebním divadle Karlín, Činoherním klubu či Divadle v Dlouhé.

Mezi smutečními hosty byli i například herec Dalimil Klapka. Z posledního rozloučení s hercem Janem Skopečkem (3. srpna 2020).

Poslední roky jeho divadelní kariéry byly spojeny s pražským Divadlem Na Fidlovačce, působil zde od roku 2005. Zahrál si zde v Šumaři na střeše, Snu noci svatojánské, Lucerně, Dohazovačce i Roku na vsi. Jeho poslední rolí zde zůstane drobná úloha Milionáře v muzikálu Sugar (Někdo to rád horké) z roku 2017. Poslední tři roky se totiž herec potýkal s nemocemi a úrazy.

Ač se objevil v seriálech Rodáci, 30 případů majora Zemana či Křeček v noční košili, jeho jméno utkvělo televizním divákům především kvůli dabingu. Dlouhé roky se totiž podílel se na české verzi seriálu Simpsonovi a především sérii s poručíkem Columbem.

Klapka svérázného detektiva – překřtěného na Inspektora Colomba – daboval v době, kdy se objevily na českých obrazovkách tyto detektivní série v kompletně.

Postava patřila již v 70. letech k vítanému oživení programu Československé televize. Ta mezi červencem 1975 a listopadem 1979 odvysílala 12 dílů, ovšem neřídila se původním pořadím a navíc si vybírala napříč sériemi.

Columbo tehdy mluvil hlasem Petra Haničince, který se k jeho dabingu vrátil po pádu komunistického režimu. Ve většině epizod Columba v podání herce Petera Falka v češtině ztvárnil však právě Klapka.

Z filmových rolí je třeba zmínit komedii Příště budeme chytřejší, staroušku!, kterou v roce 1982 natočil režisér Petr Schulhoff. Případně Věrčákův snímek Saturnin z roku 1994. I když Klapkova filmografie čítá desítky rolí, jednalo se většinou o vedlejší. O to větší stopu ovšem zanechal právě v dabingu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!