130 let
Předsedou poroty mezinárodního filmového festivalu bude americký režisér Quentin Tarantino.

Předsedou poroty mezinárodního filmového festivalu bude americký režisér Quentin Tarantino. | foto: ČTK

Další filmový vrchol: startuje benátský festival, sází na mladé režiséry

USA
  •   11:30
BENÁTKY/PRAHA - Film Black Swan (Černá labuť) amerického režiséra Darrena Aronofskyho dnes večer oficiálně zahájí už 67. ročník mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. O nejvyšší ocenění Zlatého lva se uchází 24 filmů, z nichž jméno jednoho bude oznámeno až v pondělí. Umělecký ředitel benátského festivalu Marco Müller letos vsadil při výběru soutěžních filmů převážně na mladé režiséry.

V hlavní soutěži jsou nejpočetněji zastoupeny Spojené státy, a to šesti filmy, čtyři filmy vyslali Italové a tři Francouzi.

Předsedou poroty bude americký režisér Quentin Tarantino. Ten s kolegy rozhodne o tom, kdo si 11. září odnese hlavní cenu Zlatého lva, při příletu do Benátek řekl, že jeho pobyt na tomto malebném místě bude víc práce než zábava. "Je tu spousta opravdu vzrušujících filmů, vzrušujících režisérů. Je to fantastická sestava. Jsem plný očekávání," prohlásil. "Už jsem byl v několika porotách a mám to rád. Dělá mi to radost. Ale je to práce. Nejsme tady na dovolené." 

Průměrný věk filmařů v hlavní soutěži je letos v Benátkách nezvykle

Česko zastoupí Švankmajer

Českou republiku na festivalu reprezentuje snímek Jana Švankmajera Přežít svůj život, který bude s třemi desítkami dalších předveden mimo soutěž.

nízký - 47 let. Mezi režisérskými "mladíky" je jednačtyřicetiletý tvůrce filmu Black Swan Darren Aronofsky, který v roce 2008 v Benátkách dostal Zlatého lva za snímek Wrestler, či devětatřicetiletá držitelka Oscara Sofia Coppolová soutěžící s filmem Somewhere (Kdesi).


Film Black Swan (Černá labuť) s Naalií Portmanovou představuje newyorskou baletku, jejíž pozice je ohrožena příchodem nové - krásné a mladé - posily souboru.

Na opačné straně věkové hranice je osmasedmdesátiletý Monte Hellman, který do soutěže jde s nízkorozpočtovým kriminálním filmem Road to Nowhere (Cesta nikam) a dvaasedmdesátiletý polský filmař Jerzy Skolimowski se svým thrillerem Essential Killing. V tomto snímku herec a malíř Vincent Gallo vystupuje v roli bojovníka afghánského Talibanu, který je zajat, ale podaří se mu utéct cestou do utajeného vazebního střediska v Evropě.

Tato problematika je velmi živá a díky Gallově pověsti nekompromisního a výstředního umělce patří Skolimowského thriller k nejnetrpělivěji očekávaným filmům soutěže.

Benátský festival je nejstarší svého druhu, poprvé se konal v roce 1932. Zlatého lva si odsud odnesly některé z největších postav filmové historie, například Akira Kurosawa, Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti a Luis Buňuel. V roce 1947, kdy se nejvyšší ocenění jmenovalo Velká mezinárodní cena, ho dostal snímek československého režiséra Karla Steklého Siréna.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK