Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Další Kupkův obraz bude tahounem aukce

Kultura

  13:30
PRAHA - Aukce v pražském Topičově salonu bude zaměřena na poválečné české umění. Nejvyšší vyvolávací cenu má obraz Františka Kupky Úsměv O.

František Kupka - Úsměv O foto: www.acb.cz

První večerní aukci zaměřenou výhradně na poválečné české umění připravila společnost 1. Art Consulting Brno - Praha. Nabídne jen necelou šedesátku děl, nechybí mezi nimi ale díla slavných umělců, jako jsou František Kupka, Toyen, Josef Šíma, Mikuláš Medek, Václav Boštík, Karel Nepraš či Adriena Šimotová.

Aukce se uskuteční 7. června od 19 hodin v pražském Topičově salonu a nabízet se budou díla z let 1950 až 2012. Do tohoto období spadá i Kupkův obraz s názvem Úsměv O, který bude mít nejvyšší vyvolávací cenu z nabízených děl, 12 milionů korun. "Obraz vznikl sice již v roce 1933, Kupka ale, jak bylo jeho zvykem, dílo dále upravoval a ještě v roce 1951 do něj udělal poslední úpravy," řekl ředitel společnosti Jiří Rybář.

Dílo tak podle něj zapadá do časového úseku, který si galerie pro aukci vymezila. Zároveň se ale může stát atrakcí celé aukce, neboť Kupkova abstraktní díla na trhu zažívají velký vzestup cen, vedou žebříček nejdráže prodaných obrazů a přitahují sběratele. Také Toyen patří k oblíbeným umělcům sběratelů, večerní aukce nabídne její obraz Probuzení: Šelestění per z roku 1955 (4,2 milionu korun).

Kouzlo večerních aukcí

S večerními aukcemi, tedy dražbami rozsahem menšími, avšak naplněnými exkluzivními uměleckými díly, přišla před časem právě společnost 1. Art Consulting Brno - Praha. Také dlouho držela tuzemský aukční rekord, když v letech 2007 a 2009 prodala za cenu přes 20 milionů korun dva obrazy Františka Kupky. Letos v dubnu svou první večerní aukci uspořádala také galerie Adolf Loos Apartment & Gallery a prodala na ní obraz Tvar modré téhož autora za rekordní sumu 55,75 milionu korun.

S vyvolávací cenou přes dva miliony korun jsou v nabídce obrazy Josefa Šímy, Mikuláše Medka a Václava Boštíka. Prodávat se budou také díla Andreje Bělocvětova, Jiřího Koláře, Milana Grygara, Jiřího Balcara, Jana Kotíka, Jiřího Johna, Otakara Slavíka, Karla Nepraše, Stanislava Kolíbala, Zdeňka Sýkory, Františka Pacíka a dalších. Předaukční výstava se v Topičově salonu koná do 7. června.

Autoři: ,