Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Další Sherlock na obzoru. Bude pátrat v Americe

Kultura

  17:00
LOS ANGELES - Po úspěchu seriálu BBC, v němž Sherlock Holmes pronásleduje zloduchy soudobým Londýnem, a filmech Guye Ritchieho, který detektivova dobrodružství pojal v akčním duchu, se chystá další modernizovaná verze Holmesových příběhů. Tentokrát by se měl se zločinem utkat v dnešním New Yorku.

Jonny Lee Miller je televizním divákům známý i díky roli v seriálu Dexter foto: Reprofoto

Americká televizní společnost CBS chystá vlastní seriál na motivy próz Arthura Conana Doyla. Má se jmenovat Elementary (Jak prosté) a postavu detektiva by podle posledních zpráv měl vytvořit britský herec Jonny Lee Miller (ve filmu známý především jako Sick Boy z Boylova Trainspottingu, ztvárnil také jednu z důležitých rolí v seriálu Dexter). Jak budou postava a pojetí Holmesových příběhů koncipovány, zatím producenti nezveřejnili, z obsazení zatím vyplývá jen to, že newyorský Sherlock bude také britského původu.

Benedict Cumberbatch a Martin Freeman v britském seriálu Sherlock

Podle britského deníku The Independent sledují tvůrci ostrovní série vývoj se znepokojením. Naznačují, že si budou velmi dobře hlídat, jestli další Holmes nebude plagiát jejich výtvoru, a jsou případně odhodláni dát tvůrce americké série k soudu. Jejich Sherlock se s úspěchem uvádí i ve Státech a případná americká kopie by mohla snížit jejich zisky.

Fanoušci vyzývají k bojkotu

Případná žaloba by podle deníkem citovaných specialistů na autorské právo ale neměla velkou šanci na úspěch. Americkým autorům zákon nebrání adaptovat stejnou literární předlohu, jako použili britští konkurenti. A požadavek zákonné ochrany pro ideu Sherlocka Holmese přesazeného do současnosti se podle nich u soudu nesetká s úspěchem. Fanoušci britské verze nicméně hodlají chránit svou oblíbenou sérii po svém – na internetu vyzývají k bojkotu amerického seriálu.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč