Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Další 'železný' úspěch se nekoná, Iron Man 2 se topí v průměru

USA

  13:00
Dva roky starý Iron Man byl k pokračování „odsouzený“ velkým komerčním úspěchem i okatým pomrkáváním na diváka na konci. Druhý díl začíná přesně tam, kde první skončil: miliardář, zbrojní magnát, vynálezce, alkoholik a sukničkář Tony Stark se veřejně přiznal, že k tomu všemu ještě zachraňuje světový mír coby Iron Man.

Iron Man (Robert Downey jr.) v obleku Mark III. foto: MARVELReprofoto

Iron Man 2

(USA, 2010)

Režie: Jon Favreau
Hrají: Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johanssonová a další

Radši ale měl držet jazyk za zuby. Armáda na něj začne tlačit, aby své superbrnění, který mu dává superschopnosti, odevzdal americkému lidu. Ale to není všechno: ve Starkovi se začnou ozývat dávná traumata spojená s otcem, má kvůli používání superbrnění zdravotní problémy, ohrožuje ho konkurence, a ještě si na něj brousí zuby maniakální ruský génius Ivan Vanko, který touží pomstít ponížení a smrt svého otce.

Ztraceno v překladu
Tolik trablů je trochu moc i na "železného muže" – natož na diváka. Oproti příjemně přímočaré jedničce se druhý díl do dějových linií brzo zamotá a zůstane stát téměř na místě. Dílčích zápletek, postav a dialogů je tu o mnoho víc; nedostává se naopak akce a téměř zmizel vtip. Robert Downey Jr. má zadáno hrát namísto bonvivánství sebelítost, přidaný Sam Rockwell (konkurent Hammer) je jednorozměrně slizký a Scarlett Johanssonová, zde coby tajná agentka kovaná v bojových uměních, tu dál vesele mrhá talentem.

Druhého Iron Mana zachraňuje Mickey Rourke v roli hlavního padoucha Vanka. V akčních scénách, kde práská elektrickými biči, působí spíš legračně, ale v "civilu", kdy si vystačí s jedním dvěma výrazy, je úsporný a charismatický.



Jeho ruský přízvuk si však většina českých diváků neužije, protože distributor film do tuzemských kin nasadil téměř výhradně v dabovaných kopiích. Český dabing se tentokrát mimořádně nepovedl: je monotónní, nevýrazný a v momentech, kdy mluví dvě postavy zároveň, což se děje zejména při slovních přestřelkách Starka s jeho osobní asistentkou Pepper, dost nesrozumitelný. Rozhodnutí distributora dává ještě míň smyslu ve světle toho, že ironmanovská série staví mnohem víc než jiné komiksové adaptace na dikci postav. Platí to zejména o zmíněných dialogových soubojích, které mají připomínat klasické "screwball" komedie ze 40. let.

Vypadá to, jako by měl Iron Man 2 jediný úkol: prodat starý produkt nové generaci. A nejde jen o titulního hrdinu, který si odbyl komiksovou premiéru už v dubnu 1963; tahle série recykluje hudbu 70. let (vedle AC/DC i The Clash či Queen), žánrová klišé (šílený vědec kutící na koleně pomstu) a další aspekty. Jistě, platilo to i o "jedničce", ale ta byla aspoň svěží a vtipná. A dveře do třetího dílu zůstávají hrozivě otevřené dokořán.