Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kolik namaloval Hirst koleček? Sběratelé trnou

Kultura

  7:00
PRAHA - Damien Hirst už léta maluje obrazy s barevnými kolečky. Nikdo ale neví, kolik jich ve skutečnosti vytvořil. U sběratelů to vyvolává znepokojení nebo dokonce paniku.

Damien Hirst a kráva ve formaldehydu foto: Art Knowledge News - Andy Paradise

Britský umělec Damien Hirst (*1965) patří k nemnoha současným umělcům, kteří se stali všeobecně známými osobnostmi. Jeho ve formaldehydu naložená zvířata nebo lebky posázené diamanty se díky médiím staly obrazovými ikonami posledních let. Damien Hirst současně patří i k finančně nejúspěšnějším umělcům. Před dvěma lety byl jeho majetek odhadován na 235 milionů britských liber. Je také autorem nejdražšího uměleckého díla žijícího umělce. Tím se stala třímetrová policová stěna s více jak šesti tisíci ručně vyrobenými pilulkami, kterou si sběratel koupil za téměř dvacet milionů dolarů. Slavnou diamantovou lebku koupilo za 50 milionů liber konsorcium, jehož členem je i sám Hirst, a proto se do podobného žebříčku nezapočítává.

Kolečka pro trpělivé

Damien Hirst ale zdaleka neprodukuje jen skandální a jasně čitelná provokativní díla. Ta dokonce nepatří mezi ta sběratelsky nejvyhledávanější. Od roku 1986 Hirst vytváří velkou sérii Spot Paintings, tedy Obrazy s kolečky. Jejich princip je jednoduchý: na bílém plátně jsou v pravidelných rozestupech rozmístěna různobarevná kolečka. Rozmístění je pevnou matematickou strukturou, barevnost se řídí zákony náhody. Jeden z těchto obrazů byl před lety vystaven i v Praze. Byl součástí výstavy Dimensions Variable, která se v roce 1997 uskutečnila v Národní galerii v Praze.

Damien Hirst přitom již několikrát ohlásil, že chce s produkcí tohoto typu obrazů skončit. Nikdy to však neudělal a zájem o ně stále trvá. Obrazy umělec pochopitelně nemaluje vlastnoručně. V jeho ateliéru jsou zaměstnány desítky pracovníků, kteří realizují jeho často velmi náročné nápady. Stejně to dělali již středověcí umělci nebo Andy Warhol.
Sám Hirst řekl, že Spot Paintings vlastnoručně namaloval pouhých pět kusů, a to v samých počátcích své kariéry. „Moje kolečka stála za hovno,“ přiznal v rozhovoru. Práce na nich byla tak úmorná, že už to nemohl déle vydržet. Podle Hirstova názoru ty nejlepší ze Spot Paintings namalovala jeho asistentka Rachel Howardová. Pro Hirsta pracovala v letech 1992–1996 a v kolečkových obrazech dosáhla těžko uvěřitelného mistrovství.

Namaluj si vlastní

Jiná asistentka, která tyto obrazy pro Hirsta léta malovala, při svém odchodu umělce o jeden z nich požádala. „Namaluj si svůj vlastní,“ odmítl Hirst podobnou žádost. Namalovat si vlastní Spot Paintings není nic složitého ani pro toho, kdo nebyl Hirstovým asistentem. Existuje řada umělců či designérů, kteří si tímto způsobem vyzdobili byt. Jediný rozdíl je v penězích.

Zatím nejdražší ze série Spot Paintings byl velký obraz s hirstovsky nezapamatovatelným názvem 3-(5-chloro-2-hydroxphenylazo)4, 5-dihydroxy-2, 7-naphthalenedisulfonic acid. Namaloval ho v roce 1998 a na nedávné aukci za něj nový zájemce dal 1,8 milionu liber. Menší kolečkové obrazy lze pořídit za ceny řádově nižší. Nejžádanější jsou prý ročníky 1992, 1994 a 1998.

Damien Hirst se mnohokrát setkal s kritikou, že jeho dílensky vzniklá díla vlastně nejde považovat za originály. I proto jsou nejvíce ceněna jeho raná díla. Hirst na podobné výtky reaguje, že je autorem původního nápadu a je jedno, kdo nakonec dílo vytvoří. Podstatný je pro něj právě nápad, a nikoliv samotná exekuce.

Důležitý seznam

V lednu příštího roku chystá galerie Larry Gagosiana ve všech svých světových pobočkách velkou výstavu Spot Paintings. V New Yorku, Londýně, Paříži, Los Angeles, Římě, Aténách, Ženevě a Hongkongu má být vystaveno celkem 300 obrazů. To je ovšem jen zlomek celkového počtu. Při příležitosti výstav má vyjít i katalog, kde mají být všechny obrazy cyklu zdokumentovány. A zde začínají potíže. Nikdo, včetně autora, totiž přesně neví, kolik Hirst obrazů namaloval.

Po soukromých sbírkách jsou Spot Paintings nejméně stovky. Do roku 1999 jich v Hirstově ateliéru vzniklo asi 300. Poté se zřejmě produkce znásobila. Odborníci z aukčních síní odhadují jejich celkový počet na několik tisíc. U některých soukromých majitelů chystaná publikace vyvolává znepokojení. Nebudeli totiž jejich dílo v tomto souhrnném katalogu zahrnuto, hrozí, že jejich dílo bude považováno za neautorizovanou kopii.

Podobné obavy asi nesdílí samotný autor, pro nějž je nynější rozruch nejlepší reklamou na chystané výstavy. Umělcovu velkou retrospektivu také chystá Tate Modern. Začít by měla 4. dubna, obsahovat bude všechna zásadní autorova díla a potrvá až do září 2012.

 

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...