130 let
Dan Bárta

Dan Bárta | foto: ARCHIV MAFRA - Hynek Glos

Dan Bárta má nové album. Maratoniku pokřtí dnes v pražské Arše

Kultura
  •   12:00
PRAHA - Zpěvák a textař natočil svou novou desku s pozměněnou sestavou skupiny Illustratosphere, z níž odešli pianista Stanislav Mácha a kytarista Jaroslav Friedl. Kapela Bártu doprovází v sestavě Filip Jelínek (klávesy, trombón, perkuse), Robert Balzar (kontrabas, basa), Míra Chyška (kytara) a Jiří Slavíček (bicí).

 "Bude to klasika - drobná mecenášská chvilka, šampíčko a poděkování uprostřed koncertu. Na konci si dáme panáka na zdraví a půjdeme domů," uvedl ke křtu Bárta. Vzhledem ke změnám v nástrojovém obsazení Illustratosphere se podle něj těžiště hudby na Maratonice trochu více posunulo ke kytarovému vyjadřování. 

Turné potrvá do půlky prosince

Několik písní z nového alba už nabízí v programu turné Dana Bárty a kapely Illustratosphere, které bylo zahájeno 21. října vystoupením v Bratislavě. Česko-slovenské turné obnáší čtyři desítky koncertů, poslední vystoupení je naplánováno na 17. prosince v klubu Oko v Havlíčkově Brodě.

Sólovou kariéru Bárta zahájil v roce 2000 albem Illustratosphere. Předtím působil v rockové kapele Alice a příležitostně koncertuje se skupinou J.A.R. Kromě toho Bárta zpíval v projektu Romana Holého Sexy Dancers. Devítinásobný držitel výroční ceny Akademie populární hudby Anděl se prosadil i na divadelní a filmové scéně.

Autor: ČTK