Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nenápadný heroismus Dany Němcové. Její paměti jsou svědectvím o výjimečné ženě a době

Dana Němcová foto:  Petr Topič, MAFRA

Memoáry Dany Němcové s názvem Děj se co děj, nemáte se čeho bát jsou cennou součástí české národní paměti. Kniha vychází z dochovaných rozhovorů, jejich výpovědi spojuje a vytváří z nich tak souvislé svědectví o výjimečné ženě a době.
  5:00

Milada Horáková, zaplativši životem, Věra Čáslavská, Olga Havlová, Ludmila Javorová, Ester Krumbachová, Anna Fárová, Meda Mládková, Petra Procházková, Marta Kubišová, Soňa Červená a neznámé další. Neokázale, zevnitřně, bez módního genderového halasu nyní módního naplnily a plní stěží docenitelnou vlasteneckou a občanskou doménu a mimořádný impulz etický.

DĚJ SE CO DĚJ, NEMÁTE SE ČEHO BÁT

Jan Horník (ed.), Dana Němcová

Praha, Torst a Ústav pro studium totalitních režimů 2021.

Z žijících k nim bezvýhradně a s úklonou řadím Danu Němcovou. Chartistka, disidentka, aktivní odpůrkyně rudého teroru a normalizační břečky. Žena Jiřího Němce, osobnosti mimořádného spirituálního záření, matka sedmi dětí, které často musela vychovávat na dálku – z vězení. Intenzivní práce ve VONS (Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných) a nespočet každodenní práce a činností protirežimních a pro příchod svobody. Podepři umdlévající, vyztuž skeptika, přispěj rodinám na pokraji hladovění. Kolportáž tiskových materiálů, tisk a roznos samizdatu…, to je nadoraz Havlíček Borovský – vlastenectví ne hubou, ale činem – a Masarykova drobná každodenní práce pro zemi.

S jakou až seismickou citlivostí horoucně vnímala Němcová patos historické chvíle zrodu Charty 77. Václav Havel, který už při hrdinské sebeoběti Palachově vystoupil zrale státnicky – Chartou 77 –, je vůdcem opozice a tvůrcem dějin. Němcová s Chartou 77 doslova splyne. Zápas s režimem graduje. Roste agenda, síť kontaktů, inspirace názorová, definice cílů postupných i finálního. A u všeho je celou vřelou bytostí Němcová. Sama se později stane mluvčí Charty 77.

Název knihy Děj se co děj, nemáte se čeho bát – je na jejím pracovním a mentálním erbu. Po roce 1989 má Němcová opět vlast – neodcizenou zločinným a perfidním režimem. A dílo její obnovy je jejím – až po křeslo v Poslanecké sněmovně a v řadě činností, do níž vkládá talent, zkušenost a občanskou kreativitu… 

Osobnost jednolitá, ale mnohotvará. Křesťanský duch je jejím čtvrtým rozměrem a dává jí apoštolát dobroty a světlých hodnot. Roli hrají i poznatky a zkušenosti z vysoké školy. Vystudovala psychologii, ale po svém – ne jen optikou já a druzí, ale já a Bůh a Bůh a druzí a já. Sourodost s láskou a manželem Jiřím je zřetelná a pro jejich život a dílo podstatná. Má ráda Demla, Březinu, Reynka. Inspiruje ji Teilhard de Chardin. 

Jímavý je její text o dojmech z Petrkova a návštěvy Reynků. Až se zimničním úžasem jsem četl její řádky – neboť se téměř ztotožňují s mými pocity a vjemy, když jsme s Ivanem Divišem Petrkov navštívili. Jedna z mohutností, které konstituují Němcovou – je relativizovat zlé a neblahé. Tak třeba totalitní, temná 50. léta jí přezáří kontakty a „učednictví“ a soudržnost s Hejdánkem, Sokolem, Mádrem, Zvěřinou, Machovcem…

Je poučné a obohacující – jak se Němcová nabíjí vykupitelskými akty dvou Janů – Palacha a Zajíce. Nehořekuje – čte a do vlastních činů překládá jejich ohňový vzkaz. O to bolestněji a hořce pak snáší chámskou a amorální pokleslost naší mravní výbavy, když nedlouho po smrti dvou mladých mučedníků začne normalizace a obnažuje se nejen žumpa Husákova režimu, ale i žalostné lámání charakterů.

Porozumivě chápe Jirousovy Plastic People; nejde o hudbu – ale o ducha svobody. A ta se začala až explozivně šířit v „bytových seminářích“ – s Němcovou jako organizátorkou a zanícenou posluchačkou. Normalizace utužuje ohnilý režim – opozice zintenzivňuje jeho destrukci. A Němcová je všude, kde se zápasí o autentický, důstojný život. Jako psycholog chápe už samo setkávání vyvrženců jako akt svobody. 

Má doslova tykadla na vyztužující infuze podobných, zdánlivě nenápadných aktivit. Posiluje zemdlené a pomáhá odolávat pustošivým tlakům režimu. Masakr policejního zásahu na koncertě Plastiků 1974, zatýkání a procesy, věznění v letech 1976 a 1977. Ale paradoxně to znamená sílu opozice. Deset let po okupaci je realitou. Má program, reprezentaci, cíl...

Po 1989 v parlamentě Němcová prosazuje svá celoživotní i aktuální občansky prospěšná témata (ochrana slabých, romská problematika, přijetí uprchlíků z Bosny a Hercegoviny i z rozpadajícího se Sovětského svazu – Čečensko, Arménie). Pracuje ve Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Ovšemže souhlasí se soutěží stran – pro ni je ale občanské nadřazeno stranickému. Patočkovy myšlenky a jeho „nežít ve lži“ ji navždy vzepjalo k vysokému ideálu „občanské společnosti“ a k biblickému a Havlovu krédu všemocnosti pravdy a lásky… Unikátní memoáry v množství těch, co znám. Nejen co do hloubky vypovídající o temnu a návratu světla – ale o obrazu moudré, světlonosné Dany Němcové…

P. S. Fotografický materiál knihu prostupující není doprovod, ale intenzivní dopověď textu. Má tři vrstvy: rodina, osobnosti, děje.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...