130 let
„Umělecká instalace“ Vezmi peníze a uteč dánského umělce Jense Haaninga.

„Umělecká instalace“ Vezmi peníze a uteč dánského umělce Jense Haaninga. | foto: Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Dánský umělec vzal od galerie 1,3 milionu korun a zmizel. To je to skutečné umění, hájí se

Kultura
  •   17:00
Umělec Jens Haaning se dohodl s uměleckou galerií na vytvoření umělecké instalace. Po obdržení peněz Haaning prázdnou instalaci přejmenoval na „Vezmi peníze a uteč“ a z galerie se vytratil.

Galerie moderního umění Kunsten v severodánském městě Aalborg se s Haaningem dohodla na tom, že umělec za částku 534 tisíc dánských korun (1,35 milionu korun) nainstaluje ve výstavních prostorách jedno ze svých dřívějších děl - tabule porovnávající roční příjmy Rakušanů a Dánů. 

Kameny, které se rozezní dotekem dlaně. Italský kulturní institut pořádá výstavu Pinuccia Scioly

Když ale galerie otevřela prostory, ve kterých Haaning své dílo měl mít, čekaly na ni prázdné rámy, chyběl nemalý honorář a popisek s názvem díla posměšně hlásal - Vezmi peníze a uteč. „Skutečným uměním je tu fakt, že jsem je připravil o peníze,“ sdělil později Haaning dánské rozhlasové stanici DR. 

Galerie po umělci žádá peníze zpět, ale ten na výzvy nereaguje. Podle agentury Bloomberg Kunsten zvažuje, že Haaninga předá policii, pokud peníze nevrátí do skončení výstavy, na níž se jeho dílo mělo původně vystavovat, tedy do konce ledna. 

Autor: Jaroslav Totušek
  • Vybrali jsme pro Vás