Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

David Suchařípa si plní divadelní sen. V Litvínově hraje Cyrana

Kultura

  16:30
LITVÍNOV - Litvínovské divadlo uvede v pátek 11. března premiéru představení Ubohý Cyrano. Titulní roli Cyrana z Bergeracu nastudoval herec David Suchařípa, který si tak plní svůj tajný sen. Páteční premiéra je podle dramaturgyně a herečky Jany Galinové také pětitisícím představením souboru, který vznikl 1. září 1996.

David Suchařípa v roli Cyrana. foto: ČTK

Režisér Juraj Galina použil klasické dílo Edmunda Rostanda v úpravě a překladu spisovatele Pavla Kohouta. "Pavel Kohout slíbil, že na premiéru z Vídně přijede," řekla Jana Galinová. Rostandova Cyrana podle ní litvínovské divadlo nastudovalo proto, že v poslední době se věnovali jen komediím. "Hledali jsme něco, co by nám udělalo radost, a na co by přišli diváci," dodala.

Podle dramaturgyně bylo na inscenaci nejtěžší sladit termíny divadla s termíny Davida Suchařípy. "Je hodně vytížený a kromě herectví má řadu dalších aktivit," uvedla Galinová. Podle režiséra Galiny ale bylo nejsložitější nazkoušet představení tak, aby mělo současnému diváku co říct.

Režisér chtěl podle svých slov docílit toho, aby měl divák pocit, že hra byla napsána dnes nebo nedávno. "Aby měl pocit, že se nedívá na sto let starý příběh, ale na příběh, který by se mohl stát i jemu," vysvětlil Galina.

Po boku Davida Suchařípy v titulní roli se objeví herci souboru Docela velkého divadla Lenka Lavičková, Petr Erlitz, Petr Novák, Robert Stodůlka, Lukáš Masár, Jana Galinová, Jiří J. Kohout a Jan Bouše. Scénu vytvořil Hynek Dřízhal, kostýmy jsou dílem Tomáše Krypty. O hudbu k představení se postaral Petr Malásek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!