Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Dejvické divadlo zahalí tajemno pokerového podsvětí

Kultura

  21:38
PRAHA - Dejvické divadlo v Praze uvedlo v sobotu večer premiéru hry úspěšného britského dramatika Patricka Marbera, jíž překladatelka Dana Hábová dala název Kdo rozdává, rozhodne. Nastudoval ji režisér Jiří Pokorný, který začal zkoušet už v polovině října.

Patrick Marber - DEALER'S CHOICE v Dejvickém divadle foto: Dejvické divadlo

Jednoho dne se však v restauraci objeví záhadný muž - jak se později ukáže, profesionální hráč pokeru Ash. Spolu s ním ostatní rozehrají divokou hru, v níž zdaleka nejde jen o karty. Na jevišti se objevili David Novotný, Martin Myšička, Jaroslav Plesl, Václav Neužil, Ivan Trojan a jako host Hynek Čermák.

David Novotný

Režisér Jiří Pokorný se v této režii svým způsobem do Dejvického divadla vrací. Poprvé se zde představil absolventským představením Valašská čtverylka už v roce 1993. Podruhé režíroval scénické čtení s názvem Denis (Epilog k Monologům vagíny) v roce 2003.

Nabídku k výtvarné spolupráci inscenace přijal scénograf Martin Chocholoušek, který naposledy pracoval v Dejvickém divadle v roce 2008 na inscenacích 39 stupňů a Dračí doupě. Kostýmy navrhla Zuzana Krejzková, scénickou hudbu složil Michal Novinski.

Britského dramatika české publikum už zná
Britský dramatik Patrick Marber je znám například svojí hrou Howard Katz, jejíž reprízu před osmi lety osobně zhlédl v Divadle na Vinohradech. Rok předtím usedl v hledišti Rokoka, kde viděl svoji úspěšnou hru Na dotek. Tato podle něj "romantická komedie, která se zvrhne," byla uvedena i na Jezerce a předtím úspěšně zfilmována.

Na jaře uvede Dejvické divadlo autorský projekt Jiřího Havelky Cesta na sever. Autor v něm čerpal ze života, vyprávění a mystifikací slavného českého polárníka a dobrodruha Jana Welzla.

Inscenace, jejíž název vychází z pravidel pokeru, zavedla diváky do průměrné, ne příliš úspěšné restaurace v Londýně, jejíž zaměstnanci, kuchař Sweeney, číšníci Frankie a Mugsy, majitel Stephen a jeho syn Carl se každou neděli po zavírací hodině scházejí v suterénu k partii karet. Pro každého z nich je toto nedělní pokerové setkání různým způsobem zásadní, dá se říci až životně důležité.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!