Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Dělal bych to i zadarmo, říká o psaní Jo Nesbo. Česky vychází jeho Policie

Kultura

  6:00
Nemesis, Sněhulák, Spasitel, Levhart... Celosvětově se prodalo přes 25 milionů kusů detektivek, jejichž autorem je Jo Nesbo. Slávu mu přinesl nekonvenční detektiv, drsný a samotářský Harry Hole. Pravděpodobně posledním dílem desetidílné krimisérie je román Policie, který v českém překladu vychází 8. dubna.

Norský detektivkách Jo Nesbo, duchovní otec detektiva Harryho Holea. foto: Hakon Eikesdal

Vysoký, krátkovlasý atletický muž, který již překročil třicítku. Má vytříbený smysl pro spravedlnost a vyvinutou intuici, která ho neomylně dovede k vyřešení každého případu, přesto působí spíše jako antihrdina. Je samotářský, rád si přihne z lahve svého oblíbeného Jima Beana a poslechne Sex Pistols, těžko vychází s autoritami a příliš se mu nedaří v osobním životě. Takový je Harry Hole, jehož příběhy čtenáři po celém světě doslova hltají.

„Hole je typ amerického detektiva drsné školy importovaný do Norska. A zároveň reprezentant norských mužů, i když ne typický, díky bohu,“ řekl v jednom rozhovoru autor série Jo Nesbo s narážkou na Holeův alkoholismus.

Spisovatel Jo Nesbo.

O exotická prostředí, rafinované zápletky ani silné protivníky Harry nouzi nemá. První díl série s tímto nekonvenčním kriminalistou napsal Nesbo v roce 1997 pod názvem Netopýr. Hole je vyslán osloskou kriminální policií do australského Sydney, aby místní policii pomohl s vyšetřováním případu znásilnění a vraždy mladé ženy. Přitom se dostává do prostředí prostitutek, transvestitů, cirkusáků a boxerů. Nesbo za knihu obdržel ocenění Skleněný klíč za nejlepší skandinávský detektivní román.

Jo Nesbo: Červenka

Následovaly knihy Švábi (1998) a Červenka (2000), ve které se poprvé vyskytuje postava rozvedené Ráchel se synem Olegem. Do Ráchel se Harry zamiluje a stává se jeho životní láskou a důležitou součástí pokračování celé série. Další díl, román Nemesis (2002), vyšel jako první z Nesboho knih v českém překladu a v Pentagramu (2003) se část děje odehrává i v Praze. Zatímco Spasitel (2005) sleduje příběh chorvatského nájemného vraha, ve Sněhulákovi (2007) se Harry utká s velmi nebezpečným a brutálním protivníkem, stejně tak jako v Levhartovi (2009), kde se děj opět přesouvá mimo hranice Norska, tentokrát do Afriky i Hongkongu. Zápletka předposledního Přízraku (2012) přechází do závěrečného dílu, kterým je Policie (2013).

Po sérii s Holeem chystá Nesbo Krev na sněhu

Jo Nesbo: Přízrak

Přestože se příběh Harryho Hola pravděpodobně uzavírá, fanoušci kvalitních detektivek Joa Nesboho nemusí smutnit dlouho. V létě letošního roku by měl vyjít první díl diptychu Krev na sněhu, v němž je norský mistr severské krimi literatury zavede do podsvětí Osla 70. let 20. století. Hlavním hrdinou úvodní knihy je nájemný vrah, který od svého zaměstnavatele dostane nečekaný a velmi specifický úkol a vypořádá se s ním po svém. V druhém dílu, který vyjde v listopadu, se čtenář dostane až na daleký sever Norska, do takřka opuštěných míst obydlených svéráznými, silně věřícími lidmi zvyklými prát se s přírodou.

Mezitím, v říjnu, se na pultech knihkupectví objeví ještě detektivní román Syn, který v mnohém připomíná klasické „harryholeovky“, například tím, že na scénu znovu přichází osloská kriminálka, byť s jiným hlavním vyšetřovatelem. Zápletka je ale stejně vrstevnatá a čtenář si může vyzkoušet, zda dokáže rozplést složitý případ tragicky zemřelého policisty a jeho syna.

Audiokniha Jo Nesbo: Doktor Proktor a vana času

Nesbo se čtenářům představil také jako autor humorných dětských knih, jejichž hlavním hrdinou je excentrický doktor Proktor čekající na svůj velký objev. Velký úspěch slavil Nesbo i se svým thrillerem Lovci hlav (2008), jehož filmová adaptace se o dva roky později stala komerčně nejúspěšnějším norským filmem všech dob. Celkem byly jeho knihy přeloženy již do 35 jazyků a vyšly ve 140 zemích světa a dosud se jich celosvětově prodalo přes 25 milionů kusů. Jen v pětimilionovém Norsku prodal Nesbo přes 1,5 milionu knih.

Tuzemským exkluzivním vydavatelem knih Joa Nesboho je nakladatelství Kniha Zlín. Jeho majitel Marek Turňa narazil na norského spisovatele náhodou, když si v Londýně koupil knihu Nemesis a okamžitě ho uchvátila. Nesbo zaznamenal velmi rychle úspěch i u českých čtenářů. Prvních autorových titulů se podle nakladatelství prodávalo mezi 30.000 až 40.000 kusy v prvním roce prodeje, nejnovější knihy se již prodávají prvním rokem v počtu 40.000 až 50.000 kusů.

Připomeňte si začátek světového fenoménu

Jednu z prvotin Joa Nesbøho Nemesis pořídíte se slevou na Knihy.iDNES.cz.

Jo Nesbo se narodil 29. března 1960 v norském Oslu. V mládí byl úspěšným prvoligovým fotbalistou v rodném Molde, když si ale poranil šlachy, se sportem skončil. Vystudoval ekonomii a stal se z něj úspěšný finanční analytik, hrál v populární kapele Di Derre. Pak ale začal psát, svůj první román vydal v sedmatřiceti letech. „Nevím, odkud se berou nápady, asi je to nějaké kouzlo, ale já ho neznám,“ uvedl Nesbo. „Stále mě irituje, že mi lidé platí za to, že píšu. Dělal bych to i zadarmo,“ řekl v dubnu 2012 spisovatel českým novinářům na návštěvě Prahy, kam přijel propagovat své knihy.

 

Autor: