Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Demonstrace za hudbu v ulicích: pražští umělci protestovali proti nové vyhlášce

Kultura

  20:31
PRAHA - Pouliční hudebníci nejsou právě organizovaná politická síla. Každý spíš hraje sám za sebe a něco jako společný cíl je nechává docela chladnými. O to větší úspěch je, když se jim podaří zorganizovat a ohlásit demonstraci, jako byl středeční pochod na podporu pouličního umění Busking wanted. Reaguje na novou vyhlášku, která byla minulý měsíc schválena, regulující pouliční umění, a zejména hudbu v ulicích Prahy.

JIří Wehle (vpravo) je multiinstrumentalista, hrající na tradiční nástroje. Také jeho vyhláška těžce zasáhla. foto: Richard Cortés, Lidové noviny

Magistrát byl delší dobu tlačen stížnostmi některých rezidentů pražského centra o hlučnosti v některých lokalitách. Primátorka i radní určitě mají jiné starosti, než kulturu v ulicích. Nevzali si ale příklad z některých světových metropolích, které dokáží s buskingem vyjít, a sáhli po drakonických omezeních.

Nová vyhláška výrazně omezuje pouliční umění v Praze. Je příliš přísná, stěžují si kritici

Většina frekventovaných míst byla zakázána, město bylo rozděleno na pravý a levý břeh a hudba se na nich smí hrát na jednom v liché, na druhém v sudé hodiny. Hudebníci si navíc stěžují na zcela neodborně připravenou vyhlášku a nesmyslná omezení jak zesilovačů, tak některých nástrojů, jako například i nevinného hoboje.

Vyhláška začne platit příští měsíc, a pro mnoho hudebníků, pro které je výdělek z ulice potřebnou peněžní podporou jsou nová pravidla likvidační. Paradoxně, ani pan starosta Prahy 1, Oldřich Lomecký (TOP09), který byl jednou z vůdčích osobností za větší regulaci pouličního umění, není s vyhláškou spokojený.

Výtvarník Richard Cortes pro lidovky.cz zaznamenal včerejší pochod za pražský busking. Jeho reportáž si můžete přečíst zde: http://ldvk.cz/XWEA co vy? Jste pro omezení pouličního umění v Praze?

Zveřejnil(a) lidovky.cz dne 18. únor 2016

„Doufali jsme ve více pozitivní řešení”, řekl, když byl tázán, jaký má na vyhlášku názor. Podle něj by měla být místa pro hudebníky určena, umělci by měli projít jakousi zkouškou.

Regulace buskingu? Zástupci Prahy 1 se na usměrnění pouličních umělců nedohodli

To se ovšem mnohým nelíbí, vzbuzuje to vzpomínky na normalizační éru, která takto kontrolovala všechna veřejná vystoupení. Možným východiskem by byla on-line registrace, vyhrazená místa pro hudebníky v metru, ale hlavně osobní zodpovědnost jednotlivých „buskerů” za to, jak kvalitně a jak hlučně působí na svoje okolí.

Velkou roli také hraje městská policie a její citlivý přístup k řešení individuálních případů. Otázka zůstává, zda městská policie zavede hudební výchovu, aby strážníci dokázali poznat hoboj a pojmenovat žesťové nástroje.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...