Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Depardieua stáhli z propagace jeho nového filmu, důvodem jsou obvinění

Gérard Depardieu (Berlín, 19. února 2016) foto: Reuters

Producenti stáhli francouzského herce Gérarda Depardieua z propagace jeho nového filmu Umami. Stojí za tím jeho obviněním ze sexuálního napadení, které proti němu vzneslo 13 žen. Herec v něm ztvárnil hlavní roli.
  21:51aktualizováno  22:43

Vedení se obává, že by kauza kolem herce mohla poškodit výsledek práce všech, kteří se na filmu podíleli, uvedla v pátek agentura AFP. Depardieu obvinění už dříve odmítl.

Snímek vypráví příběh kuchaře, který odjede do Japonska hledat sám sebe. Depardieu v něm ztvárnil hlavní roli, ve filmu se objeví i Pierre Richard. Film Umami jde do francouzských kin 17. května. Distributoři a producenti nechtěli kvůli kauze premiéru posouvat.

„Nadále obhajujeme tento film a Gérard Depardieu není spojen s jeho propagací,“ uvedli producenti v tiskovém prohlášení. Přejeme si, aby „stovky hodin práce a značná energie, kterou všichni zúčastnění vynaložili na film natáčený ve Francii a v Japonsku, nepřišly vniveč,“ dodali.

Distributor i producenti zdůraznili, že sexuální zneužívání je nepřijatelné ve světě filmu i jinde. Slíbili podpořit oběti násilí i sexuálního obtěžování. Na základě dotazníku mezi všemi členy štábu uvedli, že „nikdo neoznámil žádné nevhodné chování Gérarda Depardieu během natáčení“.

V polovině dubna 13 žen obvinilo Depardieua ze sexuálního násilí, osahávání a obhroublých návrhů. Dělo se tak podle nich nejčastěji během natáčení a v letech 2004 až 2022. Své příběhy ženy svěřily investigativnímu serveru Mediapart, trestní oznámení žádná z nich nepodala. Herec se k novým obviněním odmítl vyjádřit, jeho právníci odmítají, že by porušil zákon.

Autoři: ,