130 let

Move Your Energy | foto: Bisonrose.cz

Designové křeslo, které umí nabít telefon a svítit, uspělo v USA i v Austrálii

USA
  •   10:20
PRAHA - Čeští designéři vymysleli ekologické houpací křeslo, které během užívání vyrábí elektrickou energii. Tou si pak můžete napájet připojenou lampu, nabíjet laptop nebo třeba mobilní telefon.

NOVAGUE

Nové mladé pražské design studio NOVAGUE je projektem MgA. Petra Nováka. Zaměřuje se na product design, transport design, interier design a komunikační design jako je webdesign, corporate identity, logotypy, 3D prezentace a podobně. Více informací najdete na www.novague.com.
České design studio NOVAGUE bodovalo svým originálním houpacím křeslem na nedávné konferenci Green Gadgets v New Yorku. Ta se zaměřuje na objevování nových technologií při výrobě elektřiny nebo vynálezy v oblasti uchování energie a recyklace odpadu.

Její součástí byla i soutěž pro návrháře, kteří mají co nabídnout v oblasti ekologických, ale přitom užitečných a nápaditých vynálezů. A právě zde design studio NOVAGUE zaujalo svým křeslem Move Your Energy se zabudovanou LED lampou napájenou energií získanou houpáním. Houpete se v křesle, čtete si a sami si přitom vyrábíte elektřinu potřebnou ke svícení. Ale nejenom k němu. Energii můžete využít třeba k nabíjení laptopu nebo vašeho mobilu. Houpací křeslo Move Your Energy bylo vybráno mezi 50 semifinalistů soutěže Green Gadgets a nakonec obsadilo 8. místo.

Porota ocenila tento vynález především pro jeho kombinaci zajímavého designu a užitkové hodnoty s ekologickou šetrností. Jednoduchý kinematický mechanismus umístěný pod křeslem je velmi podobný mechanismu parních strojů - tvoří ho soustava dynama, pohyblivé kliky a setrvačníku. Houpáním vytvořená energie se pak buď ukládá do baterií, nebo přímo zásobuje LED lampu napojenou na dynamo.

"Koncept křesla Move Your Energy chce vyvolat veřejnou diskuzi o tom, jak si i v budoucnu udržet energetickou soběstačnost a jak by se dala energie ušetřit, kdyby si ji lidé vyráběli sami – a to třeba i takovým nenásilným způsobem, jakým je lenošení v houpacím křesle," řekl Chief designer studia NOVAGUE Petr Novák.

Tato myšlenka zaujala i architekta a profesora designu Franka Minnaerta, kreativního ředitele respektovaného design festivalu s ekologickou tématikou Transclimatic, který se letos koná v australském Sydney od 1. do 16. srpna. Frank Minnaert byl houpacím křeslem NOVAGUE studia nadšený a zařadil ho do prestižní design přehlídky festivalu.

O houpací křeslo Move Your Energy projevila zájem i britská agentura Jack Morton, která se specializuje na empirický marketing – tedy marketing, který se zaměřuje na propojení značky či výrobku se zážitkem a emocemi uživatele. Chce křeslo představit příští rok na svých propagačních akcích v Londýně, New Yorku, Tokiu nebo Frankfurtu.

Autor: Lidovky.cz