Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Deštníky a kamery musí nechat návštěvníci čtvrtečního Madonnina koncertu doma

Kultura

  13:56
PRAHA - V Praze na Chodově vrcholí přípravy na čtvrteční koncert americké zpěvačky Madonny. Dělníci staví pódium a tribuny, pořádající agentura Live Nation pro zpěvačku shání speciální květiny a připravuje se také přes 1000 lidí, kteří dohlédnou na bezpečí Madonniných fanoušků.

Madonna live 2009 foto: ČTK

Sticky & Sweet

Madonna do české metropole dorazí v rámci obnoveného turné Sticky & Sweet, s nímž loni vystupovala v Evropě a v Severní i Jižní Americe. Koncertní šňůru zahájila padesátiletá zpěvačka 4. července v Londýně.

Madonna je považována za nejvýznamnější světovou popovou zpěvačku současnosti. Je také ale úspěšnou obchodnicí a matkou čtyř dětí, z nichž dvě adoptovala. Zpívá a provokuje od roku 1982, kdy vydala svůj první singl Everybody. Za její doposud nejlepší album je považováno Ray of Light z roku 1998, za které získala čtyři Grammy.

Podle zástupců Live Nation jsou již vyprodány nejdražší lístky do sektoru pro sedící diváky. "Vstupenky jsou stále ještě v prodeji v síti Ticketpro... jsou to již ale jen vstupenky na stání," uvedl Petr Novák z Live Nation. Tribuny se sedačkami  právě na ploše vznikají. Novák očekává, že na koncert dorazí asi 40.000 diváků. Většina z nich se bude muset na chodovskou lokalitu Na Jelenách dopravit metrem, protože v okolí není dostatek parkovacích míst. Dopravní podnik proto podle Jana Cibulky připravuje mimořádný provoz. V době největšího návalu lidí pojede metro každých 120 až 150 vteřin.


Aby se fanoušci do areálu bezpečně dostali, policisté pravděpodobně úderem čtvrtečního poledne uzavřou jeden jízdní pruh na silnicích, které vedou do areálu od stanic metra Opatov a Chodov. Od 09:00 také městští policisté uzavřou příjezdy do obydlených oblastí, dostanou se sem pouze jejich obyvatelé, místní firmy nebo zásobování. Policisté tak chtějí zabránit tomu, aby návštěvníci koncertu zabrali parkovací místa místních obyvatel.

Na pořádek a bezpečí návštěvníků dohlédne přes 1000 lidí. Agentura Live Nation zaplatí 600 až 700 bezpečnostních pracovníků, městská a státní policie do ulic pošle 240 mužů a žen. Pomůže jim také 80 zdravotníků a 30 hasičů. Dalších asi 300 lidí se podílí na hladkém uspořádání samotného koncertu. Zpracován je například evakuační plán, podle zástupce hasičů bude v případě nebezpečí areál vyklizen do dvanácti minut.

Co nebrat s sebou a kudy na Madonnu?

Návštěvníci se budou muset před vstupem na místo konání akce podrobit pečlivé bezpečnostní prohlídce. Do areálu si nebudou moci přinášet videokamery, nahrávací zařízení ani deštníky a pracovníci ochranky jim odeberou nápoje i aerosolové rozprašovače. Zakázáni jsou rovněž psi, zábavná pyrotechnika a jakékoliv předměty, jež lze použít jako zbraně.

Majitelé vstupenek je mohou po celý den využít jako jízdenky do všech veřejných dopravních prostředků v Praze. Návštěvníci koncertu, kteří k přepravě využijí metro, mají podle pořadatelů použít k výstupu stanice Chodov a Opatov, a to podle toho, jaký typ vstupenek si zakoupili. Chodov bude určen pro vstupenky k sezení a ke stání u pódia (1495 Kč, 2995 Kč, 7995 Kč), Opatov pro ostatní vstupenky ke stání (995 Kč) a handicapované, jimž je určena návazná přeprava autobusy. Stejnou stanici by pak  fanoušci měli použít i při cestě z koncertu.

Přístup do areálu bude po dvou cestách. Návštěvníci, kteří vystoupí na stanici Opatov, projdou na místo akce pěšky uzavřenou částí ulice Chilská. Ti, kteří vyjdou od metra Chodov, musí opět pěšky urazit vzdálenost několika set metrů ulicí Roztylská. Aby se fanoušci do chodovského amfiteátru bezpečně dostali, policisté pravděpodobně úderem čtvrtečního poledne uzavřou na přístupových silnicích jeden jízdní pruh.

V 09:00 městští policisté uzavřou příjezdy do obydlených oblastí, dostanou se sem pouze jejich obyvatelé, místní firmy nebo zásobování. Policisté tak chtějí zabránit tomu, aby návštěvníci koncertu zabrali parkovací místa místních obyvatel.

Přípravy na koncert Madonny

Přípravy na koncert Madonny

Kapela U2 by byla lepší
Proti koncertu americké popové zpěvačky protestují někteří obyvatelé z okolí, obávají se dopravních komplikací, nepořádku a hluku. Sepsali proto petici, pod niž se podle jednoho z organizátorů Jiřího Štylera podepsalo přes 2000 lidí. S dalšími akcemi chtějí odpůrci megakoncertů na Chodově počkat až po vystoupení Madonny. "Počítáme, že nám přijdou další podpisy," řekl Štyler. Chystá se také dění kolem koncertu natáčet a dokumentovat prohřešky, hluková měření podle něj přislíbili hygienici.

Podle starosty Prahy 11 Dalibora Mlejnského radnice v poslední době mnoho stížností nezaznamenala. Sám starosta se na koncert chystá, zúčastní se ho podle něj i pražský primátor Pavel Bém. "Ale byl bych raději, kdyby tady byla třeba kapela U2," podotkl starosta s tím, že k velkým fanouškům Madonny nepatří.

Šéf pořádající agentury Robert Porkert slibuje, že ihned po koncertu začnou s úklidem. "V neděli večer bude areál prázdný," zdůraznil. Nezbytné technické vybavení a členy doprovodu přiveze do Prahy téměř 70 nákladních vozů. Speciální pódium, které se na Chodově sestavuje, dopravilo na místo 16 kamionů.

Jaký bude osud areálu po megakoncertu Madonny zatím není jasné. Společnost Live Nation už v minulosti naznačila, že by zde ráda pořádala další koncerty. Nejdříve ale chce vyhodnotit dopady toho Madonnina. Budoucností areálu se chce také zabývat zastupitelstvo Prahy 11.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!