130 let
Keňský park.

Keňský park. | foto: Shutterstock

Děti poslaly pomoc až do vzdálené Keni

Kultura
  •   7:05
Projekt „Čtení pomáhá“ opět pomohl. Mladí čtenáři načetli více než 150 tisíc korun, které pomůžou zajistit chod zdravotnického střediska v Keni a zaplatit unikátní rehabilitaci třináctiletému Jakubovi.

Zdravotní středisko Itibo v Keni zajišťuje jako jediné zdravotní péči v oblasti Nyamira pro 200 tisíc lidí z širokého okolí. V roce2006 se zde začalo s rekonstrukcí zchátralých budov a vybavením nemocnice. Změnou již prošly operační sál, ambulance a lůžková část. V roce 2011 byla zprovozněna budova jednotky intenzivní péče. Do nemocnice každý den přijdou desítky nemocných a zraněných lidí a dětí, kteří často za ošetřením urazí i několik kilometrů pěšky. Lékařskou péči zde zajišťují nejen místní zdravotníci, ale i čeští lékaři, kteří sem dvakrát ročně přijíždějí na stáž i se studenty medicíny. Na nákup léků, vybavení a dalších věcí potřebných pro chod zařízení vybraly děti celkem sto tisíc korun.

Druhým, komu děti pomohly, je třináctiletý Jakub s mozkovou obrnou a epilepsií. Přestože trpí nejvyšším stupněm postižení, díky úsilí všech se jeho stav postupně zlepšuje. Díky stabilizaci epilepsie se nyní může podrobit speciální rehabilitaci, která již ve světě slaví značné úspěchy. Díky dětem a projektu "Čtení pomáhá" může nyní Jakub uhradit potřebných 52 800 korun za pobyt v lázních Klimkovice a absolvovat zde čtyřtýdenní pobyt se cvičením pomocí KLIM Therapy.

V současné době mohou děti ještě přispívat přečtením knih například na podporu Linky bezpečí, financování divadelních návštěv v nemocnicích pro děti, lékařskou pomoc Mayům v Guatemale, rekonstrukci prostor v centru Zajíc pro děti s autismem nebo na asistenty pro lidi se zrakovým postižením.

Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás