Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nevíte, co s dětmi? Pošlete je k moři s Mádlem nebo čarovat s Angelinou Jolie

Kultura

  10:00
Strašidelná královna Zloba, dobrodružství Škyťáka a draka Bezzubky, přírodovědný dokument o galapážských ostrovech, animovaný příběh se zebrou v hlavní roli a další... Aktuální nabídka filmů pro děti v českých kinech je poměrně široká, z čeho můžete vybírat?

Jak vycvičit draka foto: Reprofoto

Nejnovějším počinem z kategorie dětských filmů je pokračování úspěšného snímku Jak vycvičit draka, jehož druhý díl slibuje neméně kvalitní a zábavnou podívanou. Příběh se odehrává na ostrově Blp, který býval místem, kde Vikingové ve dne v noci bojovali s draky. Pak však mladý snílek Škyťák vycvičil draka Bezzubku, spřátelil se s ním a díky němu ostatní pochopili, že lidé a draci mohou žít v harmonii.

Z filmu Jak vycvičit draka

V druhém díle děj poskočil o pět let dopředu a z Blpu se mezitím stal dračí ráj, kde se lidé a draci navzájem respektují a mají se rádi. Škyťákovou nejoblíbenější zábavou jsou lety s Bezzubkou, během nichž objevují nové světy a nové draky. Jedno z jejich dobrodružství je přivede do těžko přístupné ledové jeskyně, která je domovem stovky neznámých divokých draků. Taky se zde setkají s tajemnou Dračí jezdkyní, z které se vyklube Škyťákova dávno ztracená matka Valka. Na láskyplné objetí matky se synem ale není čas, protože nad soužitím lidí a draků se stahují mračna, která se přihnala díky Dragovi, mocichtivým a samozvaným "dračím bohem", kterému slouží nafoukaný lovec draků Eret...

Jiří Mádl, režisér filmu Pojedeme k moři

K moři s Jiřím Mádlem

Českým zástupcem je v kategorii filmů pro děti (a o dětech) snímek Pojedem k moři - příběh jedenáctiletého Tomáše, který se chce stát filmařem, a když dostane k narozeninám kameru, rozhodne se natočit svůj první film o své rodině a kamarádovi. Mádlův režijní debut je stylizován, byť ne důsledně, jako vyprávění očima Tomáše a jeho kamery, jejímž prostřednictvím diváci postupně poznávají tatínka, maminku, babičku, ale i kamaráda Harise, který Tomášovi pomáhá s natáčením. Natáčení je pro kluky zábava, ovšem brzy zjistí, že když chtěji točit „příběh ze života“, musí být připraveni i na věci méně radostné, jako je třeba úmrtí babičky nebo šokující rodinné odhalení, které je potřeba prozkoumat...

Angelina Jolie v titulní roli filmu Zloba - Královna černé magie

Temná pohádka s Angelinou Jolie

Snímek Zloba – Královna černé magie vypráví dosud nezpracovaný příběh legendární zlé královny z klasického snímku společnosti Disney Šípková Růženka z roku 1959, a seznamuje diváky s její zradou, která nakonec způsobila, že se její kdysi čisté srdce proměnilo v kámen. Královna Zloba, hnaná touhou po pomstě a urputnou snahou udržet si trůn, uvrhne na novorozenou dcerku lidského krále, Auroru, krutou kletbu. Jak princezna roste, ocitá se přímo v samém středu narůstajícího konfliktu mezi lesním královstvím, které si zamilovala, a lidským královstvím, ze kterého pochází. Zloba si uvědomuje, že princezna může být klíčem k míru mezi oběma říšemi a je tak nucena k nemilosrdným činům, které oba světy navždy změní. V hlavní roli Angelina Jolie, princeznu si zahrála Ella Fanning.

Z filmu Galapágy 3D: Zázrak přírody

Přírodní podívaná ve 3D

Zvídavé děti se zájmem o přírodu určitě ocení snímek Galapágy 3D: Zázrak přírody, který se věnuje krásám tohoto ostrova a jeho zvířecích obyvatel. sopečné souostroví, kde našla domov neuvěřitelná směsice živočichů, změnily náhled lidstva na samotnou přírodu a ukazují sílu evoluce, jejíž zákonitosti zde zkoumal Charles Darwin. V hlavních rolích se představí černý mořský leguán, který při lovu v moři spektakulárně vyfukuje slanou vodu nosem, terejové s modrýma nohama nebo galapážský tuleň. Místní obrovské želvy sloní se dožívají věku 150 let a dosahují váhy až 250 kg, kormoráni bez křídel se naučili plavat a tisíce kilometrů od svého původního domova zde sídlí i tučňáci. Hejna majestátních žraloků obrovských se sem vrací každý rok ve stejnou dobu, aniž bychom věděli proč...

Rio 2 přináší pokračování příběhů papouščí rodiny.

Dobří papoušci se vracejí

Pokračování příběhů papouščí rodiny s brazislkého Ria pod názvem Rio2 je podle některých recenzentů lepší než původní jednička, a to jak po vizuální, tak příběhové stránce. Vzácní modří papoušci Blu a Perla žijí v brazilském Riu poklidným životem se svými třemi dětmi - nejmladším Raubířem, prostředním Biou a nejstarší Karlou. Když Perla rozhodne, že se všichni musí naučit žít jako opravdoví ptáci, je už jen krůček k zásadnímu rozhodnutí – vyrazit na rodinný výlet do amazonské džungle. Blu si sice od svých přátel vyslechne spoustu důvodů, proč nemá nikam jezdit a jaká nebezpečí tam na ně čekají, nakonec ale vyrazí. Jak to dopadne, když "měšťáci" vyrazí do pravé džungle?

Khumba - tak trochu jiná zebra...

Khumba – příběh zebry

Spíše menším dětem je určen animovaný příběh "zebráka" Khumby, který byl už od narození terčem posměchů svého stáda. Narodil se totiž napůl pruhovaný a napůl bílý. Navíc když začalo období sucha, příbuzní Khumbu obvinili, že je prokletý a že je příčinou všech nepříjemností. Stádo v čele s jeho otcem ho tedy vyhnalo. Odvážná, polopruhovaná zebra se vydává do nebezpečného ale zároveň zábavného dobrodružství, aby našel chybějící proužky a získal zpět respekt své rodiny... Do afrických plání zasazená animovaná podívaná nabízí prostý, nekomplikovaný příběh s ponaučením, že za svou odlišnost se nemusí nikdo stydět, a průměrnou animaci.

Autor: