Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dialog mezi umělci a návštěvníkem probíhá za pomoci skla a unikátních objektů

Kultura

  9:00
Jedinečný výtvarník a sklářský vizionář Václav Cigler ve spolupráci s architektem Michalem Motyčkou připravili novou expozici svých jedinečných objektů. Nazvali ji Dialog a díky vizuálním a světelným prostředkům pozměňují prostorové vnímání diváka. Zájemci ji mohou vidět v pražské DSC Gallery.

Václav Cigler a Michal Motyčka - Dialog. DSC Gallery Praha. foto: DSC Gallery

Vizuální prostředky jako perspektiva, nasvícení, intenzita, gradace, zrcadlení či světlo byly klíčovými nástroji, se kterými Václav Cigler s Michalem Motyčkou pracovali ve snaze zachytit proměny prostředí. Výstava Dialog je aktuálním výsledkem jejich vzájemné spolupráce, která začala v roce 1999. Díky vzájemnému uměleckému porozumění za sebou mají řadu vydařených projektů v galeriích, soukromých sbírkách i na veřejném prostoru u nás i ve světě. „Je nám ctí, že se Václav Cigler a Michal Motyčka k nám do DSC Gallery vracejí po pěti letech od skvělé výstavy Hledání řádu s expozicí, která ukazuje další posun v jejich tvorbě. Objekty, které připravili, jsou unikátní, podnětné a inspirativní pro běžné návštěvníky i soukromé sběratele současného umění,“ říká o výstavě Dialog sales director galerie, Edmund Čučka.

Václav Cígler a Michal Motyčka - Dialog. DSC Gallery Praha.
Václav Cígler a Michal Motyčka - Dialog. DSC Gallery Praha.

Slovenský provokatér Viktor Frešo v Praze představuje svůj mongoloidní pop-art

„Uprostřed vstupního prostoru galerie v místě, kde je otvor mezi patry, je vložen objekt ve tvaru otevřené otočené pyramidy, který propojuje oba prostory. Dá se do něj nahlížet – jak seshora – kde je vhled umocněn odebráním skleněného zábradlí, tak ze suterénního prostoru, kde je možné dovnitř zespoda vstoupit,“ popisuje jeden z mnoha vjemů, které na návštěvníka čekají kurátorka výstavy Jana Šindelová. Návštěvníci mají možnost do unikátních artefaktů vstupoval a zakoušet je na vlastní kůži. Podobné je to s velkou Odraznou plochou, která levituje v horním prostoru galerie přímo nad hlavou diváka, aniž by bylo zřejmé, jak je to vůbec fyzicky možné. Stejný případ je i Vertikála v zadní části galerie, která se nedotýká světla ani stropu a zaujme svou křehkostí a nepostihnutelností.

Václav Cigler & Michal Motyčka, Dialog

Vernisáž: 15. 3. 2017 od 18 hod.; Dlouhá 5, Praha 1

Trvání výstavy: 16. 3. - 21. 4. 2017

Kurátor: Jana Šindelová

Autor: