Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

DiCaprio za sebe na festival vyslal matku

Kultura

  13:32
KARLOVY VARY (od zpravodajky serveru Lidovky.cz na MFF Karlovy Vary) - Před třinácti lety se téměř neznámý kluk Leonardo DiCaprio potuloval po Karlových Varech, aniž by vzbuzoval davové šílenství. Od té doby se hodně změnilo. Z herce se stala hvězda a navíc i zapálený ekologický aktivista. Prestože se letos ve Varech neukáže, přítomný bude. "Jeho" varovná zpráva o stavu planety nazvaná 11.hodina je překvapením festivalu. Film doprovodí DiCapriova matka Irmelin.

Leonardo DiCaprio s americkými režisérkami Leilou Conners Petersonovou a její sestrou Nadiou, autorkami dokumentu 11.hodina. foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULATAFP

Takzvaný film překvapení organizátoři odtajnili až těsně před festivalem. DiCaprio je pod dokumentem zkoumajícím alarmující stav životního prostředí a důsledky nešetrného nakládání s přírodou podepsaný jako spoluautor scénáře a spoluproducent.

Zanícený environmentalista, který píše eseje a natáčí filmy o globálním oteplování a provozuje vlastní webovou ekologicky zaměřenou stránku, se navíc představí jako vypraveč, který filmem provede. Vedle DiCapria se ve snímku objeví i další výrazné osobnosti jako Michail Gorbačov nebo fyzik Stephen Hawking.

Leonardo DiCaprio (vpravo) žádnou cenu nedostal, bývalý viceprezident Al Gore jako ústřední postava dokumentu Nepříjemná pravda ale snímku úspěch přinesl.Jediná projekce filmu je naplánovaná na 21:00 do velkého sálu hotelu Thermal. Dokument vyrobený společností Warner Brothers., který  měl světovou premiéru na letošním festivalu v Cannes, ve Varech doprovodí producenti snímku Chuck Castleberry a DiCapriova matka Irmelin.

Před projekcí filmu Irmelin DiCapriová vysvětlila, že její syn nemohl dorazit, protože právě natáčí v New Yorku nový film Revolutionary Road. Herec, který by měl v roce 2008 natočit dva filmy, nicméně vzkázal do Karlových Varů, jak skvěle se během své návštěvy v roce 1994 měl. 

Výběr z Cannes
Karlovy Vary už tradičně přivážejí i balík zajímavých či vítězných snímků z Cannes. Letos do něj vedle rumunského dramatu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny oceněného Zlatou palmou, dalšího počinu Fatiha Akina Na druhé straně nebo kontroverzního snímku provokatéra Ulricha Seidla Import/Export, patří i 11. hodina.

Přestože je 11. hodina  režijním debutem sesterské dvojice Leila Conners Petersen a Nadia Conners, jeho obsah a vyznění je klidně možné brát jako osobní stanovisko jednoho z nejtalentovanějších hollywoodských herců současnosti.

DiCaprio, který se proslavil rolí v romantickém velkofilmu Titanic a jenž se dlouho snažil osudovou roli setřást, má za sebou letos velmi úspěšný rok - herecky i aktivisticky.

Brzy třiatřicetiletý rodák z Los Angeles byl nominovaný na dva Oscary za filmy Departed Martina Scorseseho a Krvavý diamant, v nichž se mu podařilo řesvědčit pochybovače, že je víc než jen hezounkem a položkou v žebříčcích nejvíc sexy lidí.

DiCaprio sice ve svých kategoriích na Oscarech neuspěl, přesto ho zřejmě stejně jako je případně vítězství potěšily sošky za nejlepší dokument a píseň pro ekologický manifest Al Gorea Nepohodlná pravda. Větší důraz na ekologické aktivity a jejich mediální prezentace, včetně veřejné podpory Al Gorea a jeho dokumentu Nepohodlná pravda, jsou součástí "dospělejšího" DiCapria. 

První soutěžní vzorky
Dneškem odstartovala i oficiální soutěž o hlavní festivalovou trofej Křišťálový globus, jenž je nejsledovanější sekcí. Dohady a tipování vítěze každoročně patří k oblíbeným festivalovým sportům. Přesto jasný favorit bývá jen málokdy a nejinak je tomu i letos. 

Pokud by mohla něco naznačit festivalová ostřílenost, tak by si jisté naděje mohl dělat například italský režisér a vítěz z Karlových Varů z roku 2003 za melodrama Okno naproti Ferzan Ozpetek. Letos soutěží s komorním snímkem Saturno Contro. Jestli se Ozpetekovi podařilo vyhnout sentimentalitě, do níž zabředl Oknem naproti, diváci uvidí v pondělí 2. července.

Myslet pozitivně
Obrázek o kvalitě letošní soutěže si diváci i porota, které předsedá šéfredaktor Variety Peter Bart, mohli začít dělat po shlédnutí dvou soutěžních filmů, které byly na programu druhý festivalový den.

Norskou kinematografii zastupuje snímek ve stylu Dogma Kurz negativního myšlení režiséra Bårda Breiena sledující osudy několika tělesně postižených lidí, jejich partnerů a jejich způsobů vypořádávání se s tragickým handicapem, falešným soucitem a vlastní sebelítostí. Mladý německý film zastupuje režisérka Elke Haucková se sociálně-kritickým snímkem Karger.

Oba autoři jsou hosty festivalu. Breien dorazil už včera a společně s herci Marianou Saastad Ottesen a Fridtjovem Saheimem uvede od 18:00 hodin projekci svého filmu. Elke Haucková je mezi dnes přijíždějícími hosty, společně například s režisérem Jeanem Beckerem, jenž natočil další ze soutěžních filmů Rozhovory s mým zahradníkem. V hlavní roli se představí charismatická stálice francouzského filmu Daniel Auteuil jako malíř, v roli jeho zahradníka neméně známý Jean-Pierre Darroussin.

Autoři:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...