130 let
Kings of Leon

Kings of Leon | foto: Reprofoto

Digitálnímu stahování vloni vládli Kings of Leon a Black Eyed Peas

Kultura
  •   18:54
PRAHA - Nejstahovanějšími interprety na iTunes byli v loňském roce Black Eyed Peas se singlem Boom Boom Pow a Kings of Leon s deskou Only By the Night.

Internetový obchod s hudbou, filmy, televizními pořady, hrami a podcasty zveřejnil zebříček nejstahovanějších hudebních nahrávek za loňský rok. Do první desítky alb se nepřekvapivě dostala výběrová deska zesnulého krále popu The Essential Michael Jackson, soundtrack k upírské sérii Twilight nebo předloňská nahrávka country popové princezny Taylor Swift, první místo si ale suverénně "odnesli" Kings of Leon.

Kings of Leon, bluesrocková čtveřice z amerického Tennessee, sice existuje od druhé půlky 90. let, nicméně pozornost si, především v Evropě, vysloužili až v posledních letech. Svůj (komerční) úspěch korunovali na několika prestižních evropských hudebních festivalech a zejména čtvrtou studiovou deskou Only by the Night, vydanou na jaře 2008.

Tu sice americká on-line média v čele s portálem Pitchfork Media strhala, britský tisk (The Guardian nebo The Observer) se ale z nahrávky mohli zbláznit. Deska se ve Velké Británii a Irsku v rychlosti prodeje téměř vyrovnala hitu Viva la Vida or Death and All His Friends od Coldplay a do hitparády tehdy vstoupila rovnou z prvního místa. V digitálních prodejích předběhli i Amy Winehouse a stali se nejprodávanější britskou (digitální) deskou všech dob.

Zatímco album The E.N.D. elektropopových kalifornských Black Eyed Peas zůstalo až na konci desítky, jejich singl, otvírák desky Boom Boom Pow, je oficiálně nejstahovanější skladbou iTunes. Nechal za sebou Kings of Leon (Use Somebody na 10. místě), Miley Cyrus i Lady Gaga. Kromě jedničky okupují písničkou I Gotta Feeling i čtvrté místo hitparády.

Autoři: Lidové noviny