Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Díky mladým čtenářům zažijí vozíčkáři dřinu a vítězství

Kultura

  11:24
PRAHA - Jedním z adresátů projektu Čtení pomáhá je brněnský basketbalový klub SK Hobit sdružující sportovní nadšence, kteří jsou vlivem úrazu upoutáni na invalidní vozík.

SK Hobit foto: Reprofoto

Čtení pomáhá

Projekt podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí až 10 miliónů korun.

„Velmi rádi do našeho týmu přijímáme nováčky, kteří se tak díky sportu vrací do života a i na invalidním vozíku zažívají tréninkovou dřinu a pocity vítězství. Sport jim pomáhá upevňovat silnou vůli, překonávat překážky a udržet se v kondici. Každý hráč musí mít speciálně upravený vozík. Pořízení takového vozíku je však finančně velmi náročné, což nás v náboru nových členů bohužel limituje,“ říká Zdeněk Škaroupka, trenér SK Hobit.

Na koupi nového vozíku nyní přispívají děti z projektu Čtení pomáhá. Mladí čtenáři z celé České republiky pomocí kreditů získaných za četbu knih pomáhají získat cílovou částku 100 tisíc korun, za kterou SK Hobit pořídí nový vozík. Do projektu Čtení pomáhá je nyní zapojeno přes 134 tisíc dětí.

Děti pomůžou zpřístupnit vozíčkářům Turnerovu chatu

Oblíbená destinace Národního parku Šumava, Turnerova chata, bude díky mladým čtenářům z projektu Čtení pomáhá a Kontu Bariéry brzy přístupná i vozíčkářům. Děti zapojené do Čtení pomáhá načetly na potřebné úpravy 150 tisíc korun.

Turnerova chata

„Sedmikilometrová naučná stezka, v jejímž středu se chata nachází, je pohodlně sjízdná i pro vozíčkáře. Bohužel chata samotná již ne. Je třeba odstranit schody, různé další banální bariéry a postavit uzpůsobené, pohodlné, normám odpovídající sociální zařízení. Máme velkou radost, že mladí čtenáři nám pomohli k tomu, aby už letos mohly proudit na Turnerovu chatu bez obav školní skupiny i rodiny bez rozdílu, jestli mají děti zdravé nebo handicapované,“ říká Jaroslav Zelinger, majitel Turnerovy chaty.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...