Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Dirigentský talent Jakub Hrůša se stal šéfem opery v Kodani

Kultura

  15:20
KODAŇ/PRAHA - Třicetiletý český dirigent Jakub Hrůša se stal novým hudebním ředitelem opery kodaňského Královského divadla.

Dirigent Jakub Hrůša foto: ČTK

Uznávaný mladý dirigent Jakub Hrůša v současné době působí jako hudební ředitel britského operního projektu Glyndebourne on Tour a šéfdirigent u Pražské komorní filharmonie (PKF).

"Královská dánská opera mě na tři roky jmenovala generálním hudebním ředitelem počínaje sezonou 2013/2014. Do té doby se stávám designovaným hudebním ředitelem," uvedl Hrůša. Dodal, že tento post získal v mezinárodním výběrovém řízení, kterého se zúčastnilo téměř 150 zájemců.

Podle tiskového prohlášení kodaňské opery bude role hudebního ředitele v následujících letech pro tuto instituci klíčová. Hrůša bude mít na starosti dohled nad hudebními standardy, poradenstvím a plánováním. Pro každou sezonu se počítá, že bude řídit nejméně dvě opery a koncert. Umělecký ředitel opery Keith Warner označil Hrůšu za "perfektního člověka" pro tuto práci.

Hrůša je považován za jeden z nejvýraznějších dirigentských talentů mladé české generace. Je odchovancem Jiřího Bělohlávka, který se příští rok v září ujme šéfdirigentské funkce v České filharmonii.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...