Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diváci jsou seriálům věrní

Kultura

  9:07
PRAHA - Část nových tuzemských seriálů, které televize ohlásily na letošní podzim, má za sebou první díly. Některé sice měly vysokou sledovanost, ale co do kvality zatím příliš nepřesvědčily.

Kriminálka Anděl foto: Lidové noviny

Nova podzimní seriálovou sezonu zahájila dvojvýkopem v podobě detektivní Kriminálky Anděl a původního českého sitkomu Comeback. Napínat se nechalo 55 % diváků, celkem 1 100 000 lidí, k předtočenému smíchu se přidalo 47 % populace čili 877 tisíc diváků.

Český televizní divák si může vybrat z nepřeberného výběru takřka nekonečných seriálů americké i evropské provenience podle naturelu sy(u)rovějších i jemnějších. Jejich hrdiny jsou jednou detektivové vybavení nejmodernější technikou nebo někdy jen inteligentním psem, někteří jsou dokonce šlechtického původu, jindy jde o vyšetřovatelespecialisty kriminalistiky, ale také „jen“ o četníky (a četnice), příslušníky dálniční policie nebo právníky a tak dále...

Přesto - nic naplat, jestliže se objeví možnost nahlédnout do „domácí kuchyně“, tedy jakmile se objeví detektivka z českého prostředí, diváci si k ní hned najdou cestu. I když se u nás točí hodně úsporně, převážně ve studiu, žádná technická kouzla a žádní světoví herci k dispozici nejsou a ti naši se ke zbraním staví hodně toporně, hned je to jeden z nejsledovanějších pořadů. Svědčí to asi o jediném: divák chce vidět „své“ herce v prostředí, které dobře zná, a baví ho domácí zápletky, jimž rozumí. O kvalitě díla asi přemýšlí až v dalším sledu.

Česká televize zatím spoléhá na patnáctidílnou Černou sanitku, cyklus moderních legend, fám a mýtů podle knih Petra Janečka, jenž začal ve čtvrtek dílem Stopař. Svou hlavní munici si však ČT schovává na později: premiérovou řadu třetí série Nemocnice na kraji města začne vysílat až koncem září a nové díly rovněž třetího pásma Zdivočelé země nasadí teprve v listopadu.

Jestliže kvalitou se české seriály zatím nemohou rovnat těm z pravlasti „mýdlových oper“, Spojených států, spoléhání se na zavedené série mají obě líhně společné. Úspěšné seriály v USA leckdy pokračují v životě po životě prostřednictvím tzv. spin-offů - jako když na kolektivní Přátele navázal sólový Joey. A resuscitace se nedávno dočkalo i slavné Beverly Hills 90210, na kterém i u nás vyrostla celá generace diváků.

Recenze č. 1 Comeback
Seriálový projekt Novy má nálepku prvního skutečného českého sitkomu: jeho kreativní tým absolvoval workshop u scenáristy Johna Vorhause, který pracoval například na Ženatý se závazky. Přesto má výsledek blíž k Novákům než třeba k Přátelům. Omezený počet lokací a předtočený smích jsou na místě, ale vtipy často působí gymnaziálně a jejich načasování by mohlo být přesnější. Comeback zabydlují někdejší normalizační zpěvák, nyní majitel obchodu s hudbou Tomáš, jeho dospívající dcera, bratr - fanoušek heavy metalu Ozzák a další. Prim má zřejmě hrát právě „vágus“ Ozzák Martina Dejdara, ale nejvíc sympatií vzbuzuje Kristýnin ctitel Lexa - jediná postava, která není rezignovaná, sarkastická nebo opilá, nýbrž mile optimistická.

Recenze č. 2 Kriminálka Anděl Tvůrci předvedli vyšetřování případu, který načrtli velmi chatrně - navíc byl podivně „sražený“, a tak se o vývoji dá mluvit jen stěží. Kriminálce Anděl ale chybělo hlavně to, co dělá detektivku detektivkou, totiž vykreslení prostředí, na něž zřejmě nezbývají prostředky, a proto se většina příběhu odehrávala v interiéru. Někdy se ve scénáři také vyskytly drobné nelogičnosti. Třeba když nováček v kriminalistickém týmu překládal svému nadřízenému latinskou větu vyřčenou otcem-patologem a říkal, že to je jeho oblíbené rčení. Přitom šéf kriminalistického týmu a patolog spolu pracují už léta... Start Kriminálky Anděl tedy budil především rozpaky, včetně hereckých výkonů Martina Stropnického, Marka Taclíka a Davida Švehlíka.

Recenze č. 3 Černá sanitka První část (Stopař) odhalila slabiny projektu, kterými jsou vcelku očekávaně rozvolněnost žánru a nejasná výpověď. V prvním příběhu mladá žena vezme do auta stopaře, kterého se poté zbaví, aby po příjezdu domů zjistila, že v jeho zapomenutém kufříku je škrticí struna a rukavice. Tvůrci zřejmě nechtěli spadnout do klišé hrůzostrašného vyprávění, a tak historku propojili s jakousi dokumentární rovinou. To mělo zajistit originalitu. Jenže nápad zatím nefunguje a vše působí podivně a bez pointy. Postava „neviditelného komentátora“ v dlouhém kabátě (Roman Zach) se ze všeho nejvíc podobá bloumajícímu melancholickému upíru. O nic zábavnější či přízračnější není, ani když nikým nespatřen posedává na židli u silnice.

Další seriály ČT 1: Do vysílání se chystá již třetí série seriálu Nemocnice na kraji města, která bude mít podtitul Nové osudy. Mezi nové postavy se zařadí například ortoped Kryštof Pavelka (Richard Krajčo) a doktorka Marie Hudcová, přezdívaná Bloody Mary (Vilma Cibulková). PRIMA: Třetí řada Velmi křehkých vztahů o rodině Rubešových tento týden pokračuje třetím a čtvrtým dílem. NOVA: Hvězdně obsazený cyklus dvanácti televizních filmů Soukromé pasti odstartuje 10. září na Nově. Tématem by měly být „důležité věci života“ - začíná se nechtěným těhotenstvím, následují například lesbický vztah či neplodnost. V pořadí již čtvrtá série velkého „televizního románu“ Pojišťovna štěstí s Kateřinou Brožovou v hlavní roli slibuje košatý vývoj postav.
Autor: