Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Divadelní kritici chválí Spaceyho a Lawa

Kultura

  17:15
LONDÝN - Filmové hvězdy Jude Law a Kevin Spacey vyvolávají nadšení britských kritiků za své výkony v londýnských divadlech. Law exceluje ve hře Eugena O´Neilla Anna Christie, zatímco Spacey hraje titulní úlohu v Shakespearově Richardu III.

Kevin Spacey foto: archiv Old VicReprofoto

Dvaapadesátiletý Spacey hraje ve "svém" divadle Old Vic, kde je už osm let uměleckým šéfem. V Richardovi III. se americký herec sešel ke spolupráci s anglickým režisérem Samem Mendesem poprvé od roku 1999. Tehdy spolu natočili film Americká krása, který jim oběma přinesl Oscara.

"Mendesova nová, eklekticky moderní produkce Richarda III. ukazuje, že stálo za to si počkat 12 let od doby, kdy spojili síly jako režisér a herec," napsal kritik listu The Independent. Podle něj jde ze způsobu, jakým Spacey ztvárnil nejslavnějšího Shakespearova padoucha, mráz po zádech.

LUKAŠENKŮV SEZNAM

Mendes zasadil inscenaci do současnosti a dělá paralely se zhroucením diktátorských režimů v posledních měsících. Spaceymu dal jednu nohu do železné dlahy, takže jeho Richard III. kulhá po scéně za pomoci hole. "Spacey předvádí úchvatný výkon, který brilantně zdůrazňuje dvě hlavní síly, které pohánějí Richarda III. - bezcitné ambice a hluboká nenávist k sobě samému," uvedl The Daily Telegraph.

Podle The Guardian "Sam Mendes přišel s nádherně jasnou a soudržnou inscenací zasazenou do moderní doby, v níž se hlavní protagonista stává archetypem autokrata". "Ale skutečné vzrušení přináší působivý výkon Spaceyho v hlavní roli," dodal kritik listu. Představení trvá přes tři hodiny a Spacey přestal kvůli Richardovi III. kouřit a pít, aby se vyrovnal s fyzickými i psychickými nároky slavné role.

Výrazný fyzický rozměr má i role irského námořníka Mata Burkeho v O´Neillově Anně Christie, kterou v divadle Donmar Warehouse hraje Jude Law, mimo Británii známý především ze svých filmových rolí. ve stejném divadle ale triumfoval před dvěma lety také v roli Hamleta.

ÚSPĚŠNÉ HRY

Úspěch Richarda III. i Anny Christie, která se hrají před vyprodanými hledišti, přispěl k vyšším tržbám londýnských divadel. V období od dubna do června se jejich tržby zvýšily oproti loňsku o dvě procenta a návštěvnost dokonce o 13 procent.

Podle The Guardian je osmatřicetiletý Law "skvělý v mimořádné inscenaci Anny Christie". Law objevil v úloze urostlého irského dokaře, který se zamiluje do bývalé prostitutky, humor a něžnost, napsal The Daily Telegraph. Kritik večerníku London Evening Standard ocenil "vnitřní tvrdost", která z Lawa na jevišti vyzařuje. Podle něj by "role Lawovi mohla otevřít v jeho kariéře zcela novou cestu".  

Hra měla premiéru v roce 1921 a O´Neill za ní dostal o rok později Pulitzerovu cenu. Drama proslavila také filmová adaptace z roku 1930, kdy hlavní roli hrála Greta Garbo. Ke slavným inscenacím patřila také newyorská produkce z roku 1993, kdy hlavní role hráli Natasha Richardsonová a její pozdější manžel Liam Neeson. V londýnském představení v režii Roba Ashforda hraje Annu Ruth Wilsonová.

Autoři: ,