Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Divadlo Na Zábradlí hledá v Posedlosti různé podoby lásky

Kultura

  16:00
PRAHA - Třetí premiérou sezóny v Divadle Na zábradlí je původní inscenace tvůrčího týmu Jan Mikulášek a Dora Viceníková nazvaná Posedlost. V představení, jehož ústředním tématem je láska ve všech svých podobách, účinkují Dita Kaplanová, Jana Plodková, Miloslav König, Stanislav Majer a další. Scénu připravil Marek Cpin. Původně plánované termíny premiér (15. a 16. 4.) byly z provozních důvodů přeloženy na 30. 4. a 1. 5.

Posedlost: Stanislav Majer a Jana Plodková. foto: KIVA

Ze stejného důvodu divadlo ruší také první reprízu, která se měla odehrát 19. dubna. Další reprízy se uskuteční dle plánu 3., 13. a 24. května.

„Zabývat se lidskými posedlostmi znamená prolistovat nekonečné množství knih, seznamovat ses nejrůznějšími diagnózami, vstřebat stále se množící webové stránky na toto téma a přitom zírat, čím vším může být člověk vzrušován, fascinován nebo smýkán a týrán. V centru našich nahlížených posedlostí však stojí láska či obsese druhým, strach ze samoty, prázdnoty, nesmyslnosti existence,“ říká dramaturgyně Dora Viceníková.

Posedlost: Stanislav Majer a Jana Plodková.
Posedlost:.

Na dvoupodlažní scéně Marka Cpina se v režii Jana Mikuláška odehraje příběh několika postav, které se vášnivě potkávají či míjejí, marně hledají štěstí ve vztahu nebo v samotě. Pravděpodobné situace a uvěřitelné příběhy doplňují fantazijní výjevy a komentáře – symfonický orchestr v obývacím pokoji střídá vánoční pohoda, humorné scény zase hororové výjevy. Drobné příběhy tohoto několikapatrového domu se volně proplétají, sousedé se střídají a stěny jsou svědky domácích dramat.

Posedlost je třetí premiérou divadla v sezóně 2015-16, předcházely jí inscenace Hamleti (režie: Jan Mikulášek, premiéry 13. a 14. listopadu 2015) a Krásné psací stroje v režii Jiřího Havelky (premiéry 19. a 20. února 2016).

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...