Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Divadlo prozkoumá lobbingovou kauzu končící vraždou

USA

  21:00
PRAHA - Nová inscenace mezinárodního divadelního studia Farma v jeskyni nazvaná Informátoři si klade otázku, co je podstatou systému, který je ovládán korporativním lobbingem. Téma, které pod vedením Viliama Dočolomanského předvede pět performerů, vychází ze skutečné kauzy, která měla soudní dohru teprve minulý rok. Premiéra inscenace se chystá 1. dubna v divadle Ponec.

Informátoři, nové představení divadelního studia Farma v jeskyni foto: Nguyen_Phuong_Thao

Jak velká je reálná moc nadnárodních koncernů, zaměřených na neustálé zvyšování produkce? Kdo shromažďuje o našich životech privátní informace, a kde tyto informace končí? To jsou otázky, které si kladli autoři a aktéři chystané divadelní performance Informátoři.

Představení zkoumá, co je za systémem, ve kterém žijeme.

Hra sleduje skutečný případ z nedávné doby, kdy největší potravinová korporace nasazovala do skupiny mladých aktivistů mladé ženy, které pod falešným jménem předstíraly zájem o zjišťovaní informací o stinných stránkách koncernu. Souvislosti vedly až k neobjasněným vraždám demonstrujících odborových předáků korporace v zemích třetího světa.

Inscenace je sondou, která na půdorysu skutečných událostí zkoumá, co je za systémem, ve kterém žijeme. Sleduje proměnu vztahů uvnitř skupiny aktivistů, kteří zjistili, že je jeden z nich sledoval.

Součástí příprav byla i návštěva lobbistů v Bruselu

Představení vznikalo metodou "devised theatre", ve kterém jsou všechny komponenty – text, hudba, fyzická akce – vytvářeny v průběhu delšího období zkoušení. Soubor tak plní svůj úkol laboratoře pro hledání inovativních postupů nejen při tvorbě inscenace.

Informátoři vznikají jako součást projektu LOBBY, v jehož rámci tvůrci zkoumali vlivy korporativního lobbingu na život běžného člověka v evropském i světovém kontextu. Tvůrci inscenace navštívili Brusel, kde se setkali s vlivnými lobbisty pracujícími pro korporace a mluvili s žurnalisty, aktivisty a účastníky skutečné kauzy. Fragmenty z těchto rozhovorů jsou v inscenaci citovány. Součásti projektu byl i odborný seminář v Centru současného umění DOX v Praze, pobyt souboru v kulturním centru Stanica v Žilině na Slovensku, a také blog věnovaný tématům projektu.

Informátoři vznikají jako součást projektu LOBBY

Je to vícevrstvá scénická kompozice založená na montáži akce, mluveného slova, videoprojekce a hudby. Pod vedením Viliama Dočolomanského v inscenaci uvidíme 5 performerů; Emil Leeger (Slovensko), Minh Hieu Nguyen (Vietnam – Francie), Hana Varadzinová (Česká Republika), Jun Wan Kim (Korea), Anna Gromanová (Slovensko) a hudebníka Mareclea Bártu. Světelný design vytváří Felice Ross (USA).

Farma v jeskyni se kromě inscenací zaměřuje i na site-specific projekty, koncerty, kulturní výzkumy a divadelní eventy v Praze i zahraničí. Viliam Dočolomanský je jediný český držitel Evropské ceny Nové divadelní reality.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.