Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Rusko pátrá po spisovateli Gluchovském, kritizoval válku na Ukrajině

Spisovatel Dmitrij Gluchovskij foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Ruské úřady vyhlásily pátrání po spisovateli Dmitriji Gluchovském, známém i v Česku a na Slovensku. Důvod neupřesnily, ale podle médií jde nejspíše o diskreditaci ruské armády, tedy o kritiku války Ruska proti Ukrajině, která začala 24. února. Gluchovskij je autorem románové trilogie Metro 2033 až 2035.
  14:52

Za „lživé zprávy“ o ruské armádě nově v Rusku hrozí až 15 let vězení.

Jméno autora románu Metro 2033, přeloženého do sedmatřiceti jazyků, nyní figuruje v databázi hledaných osob ministerstva vnitra, uvedla agentura Interfax. Po Gluchovském se pátrá v rámci vyšetřování trestního případu. Konkrétní paragraf ministerstvo neuvedlo.

Server mr-7.ru připomněl, že po ruském vpádu na Ukrajinu spisovatel napsal v aplikaci Telegram, že „ve všech propagandistických médiích se rozpoutala lidojedská hysterie zaměřená právě na to, aby písmeno Z vyřízla do lebky každého Rusa“.

Písmena Z a V namalovaná na vojenské technice používají ruské jednotky operující na Ukrajině jako rozpoznávací znaky.

Gluchovskij se v květnu 2016 zúčastnil v Praze veletrhu Svět knihy, na kterém představil svou knihu Metro 2035. Na veletrhu tehdy řekl, že závěrečný díl sci-fi trilogie, který navazuje na předchozí Metro 2033 a Metro 2034, je metaforou života v Rusku na ruinách Sovětského svazu.

V knize lidé žijí v moskevském metru, protože celý svět je zničený jadernou válkou. „Metro 2035 je metaforou národa žijícího v bunkru. Kniha mimo jiné klade otázky, proč svůj smysl života vidíme jen v boji a proč tak lehce věříme lžím a propagandě,“ řekl Gluchovskij. „Nenazval bych to diktaturou, ale zemí zlodějů, kde stát prorostl se zločinem a vše je pod kontrolou,“ řekl o tehdejších poměrech v Rusku. Domníval se, že Vladimir Putin pravděpodobně zůstane v čele státu, dokud nezemře stářím.

Gluchovskij čtyři a půl roku strávil v Jeruzalémě, kde vystudoval mezinárodní vztahy. Pracoval jako televizní a rozhlasový reportér v Německu a ve Francii a jako válečný korespondent v Izraeli a Abcházii. Fenomén Metro se zrodil záhy po vydání prvního dílu, za který získal evropskou cenu ESFS Awards Eurocon 2007 za nejlepší literární debut. Na motivy románů Metro 2033 a Metro 2034 vznikly úspěšné počítačové hry.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.